Text pôvodne vyšiel v magazíne Quark.
Keď sa hovorí o cukre v spojitosti s krvou, takmer každému sa vynorí obraz merania hladiny glukózy pri diabete. A cukor pritom zohráva v rôznych podobách v organizme mnoho dôležitých úloh.
Problém s transfúziou
Málokto vie, že väčšina proteínov v ľudskom tele má na svojom povrchu akýsi sladký obal, tvoriaci rôzne dlhé reťazce sacharidov. Nazývajú sa glykány. Plnia mnohé dôležité úlohy – ovplyvňujú vzájomné pôsobenie medzi jednotlivými bunkami, bunkami a proteínmi, medzi hostiteľom a patogénom, vplývajú na priľnavosť, sú zodpovedné za prenos proteínov, ich správnu štruktúru a stabilitu.
Jeden z najlepších príkladov tvoria krvné skupiny. Všetci dobre vieme, že ak pri transfúzii krvi dostaneme nesprávnu krvnú skupinu, môže nám to spôsobiť veľké komplikácie, dokonca aj smrť.
Menej známe je, že štruktúra červených krviniek je pri všetkých krvných skupinách rovnaká a za to, ako telo prijme cudziu krv, môžu práve glykány, ktoré sa na ich povrchu len nepatrne líšia. To teda znamená, že aj veľmi malá zmena v zložení glykánov – cukrov na povrchu bunky – môže mať nesmierny vplyv na celý organizmus (efekt motýlích krídel).
Je všeobecne známe, že pri rôznych chorobách sa zvyšuje koncentrácia určitých látok v krvi lebo iných telových tekutinách. Týmto látkam hovoríme biomarkery a ich koncentrácia alebo len samotná prítomnosť hovorí o tom, že niečo s nami nie je v poriadku. Zistilo sa, že tieto biomarkery takisto nesú na svojom povrchu glykány, ale chorý človek ich má v porovnaní so zdravým dosť odlišné.
Biosenzory
V súčasnosti sa využíva viacero techník na analýzu glykánov, vyžadujú si však zložité prístrojové vybavenie a mnohé z nich sú deštruktívne, čo znamená, že je potrebné glykán od proteínu najskôr oddeliť, a až potom sa môže študovať.