Rakovina má nového nepriateľa. Môže vás ochrániť vitamín D?

Výskumníci hľadali súvislosť medzi rizikom rakoviny a dávkami vitamínu D.

Rakovina mutuje a rozvetvuje sa. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ – FOTOLIA)

Č lovek s vyššou hladinou vitamínu D v organizme má v priemere nižšie riziko, že ochorie na rakovinu. Merateľné zníženie tohto rizika je však spojené s výrazne vyššou hladinou vitamínu D v krvi, než aká sa teraz odporúča.

Vyplýva to z vedeckej štúdie tímu Kalifornskej univerzity v San Diegu, ktorú zverejnil magazín PLOS ONE.

„Prvý raz sme kvantifikovali schopnosť vitamínu D pri prevencii všetkých typov invazívnych druhov rakoviny,” tvrdí Cedric Garland z lekárskej fakulty tejto univerzity. Vedec skúmajúci úlohy vitamínu D pri prevencii rakoviny bol členom tímu, ktorý viedla Sharon L. McDonnellová.

Čo ukázala mapa

Cedric Garland a jeho zosnulý brat Frank už pred viac ako tridsiatimi rokmi zistili, že nedostatok vitamínu D je spojený so zvýšením rizika ochorenia na niektoré druhy rakoviny.

K tejto myšlienke ich priviedol pohľad na jednu z prvých máp výskytu zhubných nádorov hrubého čreva, ktorú zostavil americký Národný inštitút rakoviny v roku 1980.

Na mape bolo vidieť, že výskyt ochorenia koreluje s miestom trvalého bydliska, pričom sa ukazovala deliaca čiara medzi severom a juhom. Obyvatelia severných šírok, ktorí majú nižší prirodzený prísun slnečných lúčov (a teda aj nižšiu hladinu vitamínu D, ktorý sa v organizme tvorí vďaka UV žiareniu), trpeli na rakovinu hrubého čreva častejšie ako ľudia z juhu.

Tento moment, ako neskôr spomínal Frank Garland, úplne zmenil profesionálnu a akademickú kariéru bratskej vedeckej dvojice.

Ďalšie štúdie, ktoré následne bratia Garlandovciči iné vedecké tímy vykonali, našli a preukázali spojenie medzi nižšími hladinami vitamínu D a ďalšími druhmi rakoviny: ako boli zhubné nádory prsníka, pľúc, močového mechúra a ďalších orgánov.

Čím viac, tým lepšie?

Najnovší výskum sa zameral na zodpovedanie naliehavej a v odborných kruhoch často diskutovanej otázky: aká hladina vitamínu D v krvi je potrebná, aby organizmu zabezpečila efektívne zníženie rizika ochorenia na rakovinu?

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Rakovina


Článok je zaradený aj do ďalších tém Čítanie+

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Horiaci obklad z londýnskej budovy sa používa aj na Slovensku

Francúzsky výrobca v pondelok oznámil, že obklad, ktorý pravdepodobne významne prispel k tragickému požiaru v Londýne, prestal vyrábať.

DOMOV

Fico sa po futbale vybúril na liste šéfovi UEFA

Pri iných futbalových kauzách mlčal.

KOMENTÁRE

Sprisahanci z jadra: Premiérove konšpiračné predstavy o futbale

Veľké krajiny chcú vybabrať s menšími.

Neprehliadnite tiež

Pozrite si žabky, ktorým evolúcia vytvorila všetky farby dúhy

Rôzne sfarbenie mohla spustiť strava aj predátori.

Hnačku a vracanie si črevo privolá samo. Tieto potraviny ho dráždia

Nový výskum pomôže ľuďom s chronickým črevnými problémami.

Koniec nadmerného prania, prepotené oblečenie cez noc očistí parný vešiak

Nová technológia ochráni šatstvo pred opotrebovaním z prania.