SME

Ako dvaja chemici vyradili z nášho poľnohospodárstva DDT

Cudzorodé látky v potravinách vedia Európa i Amerika identifikovať vďaka práci dvoch slovenských vedcov.

Ladislav Rosival a Alexander Szokolay zaviedli do praxe pojem ekotoxikológia. (Zdroj: FOTO - ARCHÍV A.SZ.)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Všetko je chémia. Aj pečenie chleba, vznik jeho kôrky a vnútrajška, je dodnes celkom neobjasnená chemická reakcia, hovorí deväťdesiatročný Alexander Szokolay, jeden z tandemu slovenských vedcov, čo zásadne zasiahli do celosvetového výskumu chemizácie potravín v minulom storočí.

V časoch normalizácie, paradoxne vtedy, keď sme chránili naše poľnohospodárstvo, keď sme ho kolektivizovali a budovali, vznikol v Československu priestor v tejto oblasti experimentovať.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Potravinársky chemik a hygienik Alexander Szokolay a lekár Ladislav Rosival, ktorý zomrel pred pár týždňami v úctyhodnom veku 91 rokov, boli tí, čo zaviedli v päťdesiatych rokoch do praxe pojem ekotoxikológia, novú vedeckú disciplínu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hurá na muchy

Prvý z nich v začiatkoch nastúpil ako asistent do hygienického ústavu lekárskej fakulty, druhý do výskumného ústavu hygieny. „Prácu sme sprvu riešili každý po svojom, ale obaja sme sa krútili okolo potravinového reťazca. Vtedy chémia nebola takým strašiakom ako dnes,“ hovorí Alexander Szokolay.

Súvisela s ňou už jeho mladícka skúsenosť v americkom zajateckom tábore. Končila sa vojna, pred škvrnitým týfusom bolo treba uchrániť tisícky zajatcov, na čo sa v tom čase používal insekcitíd DDT, ktorý účinne hubil hmyz.

Považoval sa priam za zázrak, švajčiarsky chemik Paul Hermann Müller zaň dokonca dostal Nobelovu cenu. „DDT bolo v tom čase na vrchole, domáce panie ním v kuchyni striekali každú muchu,“ spomína Szokolay. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Od hliníka k prírode

V tom čase už jeho budúci kolega Ladislav Rosival ako jeden z mála lekárov nezávisle pracoval na probléme organofosfátov ako agrochemikálií, čiže jedov figurujúcich v zozname bojových látok, ale zároveň aj v poľnohospodárstve v podobe postrekov. Ako prvý o tom v roku 1959 napísal monografiu, ktorá vo svete vyvolala nebývalú pozornosť. 

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C45YJ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu