SOUTHAMPTON, BRATISLAVA. Možno sa vám to naozaj stalo alebo ste to videli vo filme. Ak sa niekto v spoločnosti nečakane opije, uvarí sa mu dobrá káva.
Kofeínový nápoj však nepomáha iba vytriezvieť, môže tiež chrániť pečeň pred nepriaznivými účinkami alkoholu. Naznačuje to metaštúdia vedcov z univerzity v Southamptone, ktorú zverejnili v magazíne Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
Znižuje riziko
Priaznivé aj nepriaznivé účinky skúmalo v minulosti viacero štúdií. Zistili, že káva pomáha ako prevencia Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, zároveň však môže dráždiť črevá a spôsobovať nespavosť. No najnovšie výsledky naznačujú, že káva znižuje aj riziko cirhózy pečene.
Vedci analyzovali dáta z deviatich štúdií, ktoré v minulosti skúmali prepojenie konzumácie kofeínu a prípadov ochorenia, ktoré ročne zabije viac ako milión ľudí. Cirhózu pečene malo 1990 z viac ako 430-tisíc účastníkov.