ŠANGHAJ, BRATISLAVA. V šanghajskej reštaurácii Toyako Robot Ramen pracuje dvojica nezvyčajných šéfkuchárov. Roboti Toya a Kona síce nežiadajú svoju mesačnú výplatu, majiteľa reštaurácie však prišli na 125 tisíc dolárov.
Každú objednávku vybavia v presklenej kuchyni v priebehu 90 sekúnd, pričom na výber sú štyri druhy polievky s cestovinami. Hoci sú ceny vyššie ako v iných podnikoch s rovnakým jedálenským lístkom, zákazníci si ich prácu pochvaľujú.
Podľa magazínu PressTV ide o štandardné priemyselné roboty, ktoré boli upravené pre prácu v kuchyni a patronát nad prípravou preberá softvér, ktorý rieši všetky potrebné detaily. Kým jeden z robotov sa stará o cestoviny a manipuláciu so servírovacími nádobami, druhý sa stará o omáčky.
V Ázii sa nová generácia robotických reštaurácií teší obľube a na mnohých miestach možno nájsť robotické servírky, ktoré preberajú od hostí objednávky a prinášajú ich pripravené porcie. Jedlo je súčasťou kultúry, každá príležitosť pre posedenie v stravovacích prevádzkach sa počíta.
Suši bary s pohyblivým pásom na ktorom krúžia porcie s dobrotami už nie sú jediným výstrelkom, ktorý prostredníctvom technológií vniká do komorného prostredia reštaurácií.