BRATISLAVA. Správy o tom, že spracované mäso spôsobuje rakovinu, sa objavili skoro pred dvomi mesiacmi.
Slanina však z našich jedálničkov nezmizne, podľa štúdie zo žurnálu Environment Systems and Decisions je dokonca zdravšia ako šalát - aspoň z pohľadu životného prostredia.
Výskumníci z americkej Carnegie Mellon univerzity svoje výpočty vykonali na základe výživových odporúčaní amerického rezortu poľnohospodárstva z roku 2010.
Škodlivá zelenina
"Konzumácia šalátu má na svedomí trikrát viac emisií skleníkových plynov, než jedenie slaniny," zdôraznil podľa tlačovej správy Carnegie Mellon univerzity spoluautor štúdie Paul Fischbeck.
"Mnohé z bežných zelenín vyžadujú viac zdrojov na vyprodukovanie jednej kalórie, než by ste si mysleli. Baklažán, zeler a uhorky sú na tom najhoršie, keď ich porovnáme s bravčovým alebo kuracím mäsom."
Ako je to možné? A aký vplyv to má na životné prostredie?