SME

Šalát škodí prírode viac ako slanina

Podľa novej štúdie by zvýšená konzumácia zeleniny bola zdravšia pre ľudské telo. Príroda by však trpela.

Produkcia jednej kalórie šalátu je náročnejšia na zdroje ako kalória slaniny.Produkcia jednej kalórie šalátu je náročnejšia na zdroje ako kalória slaniny. (Zdroj: Pixabay/CC)

BRATISLAVA. Správy o tom, že spracované mäso spôsobuje rakovinu, sa objavili skoro pred dvomi mesiacmi.

Slanina však z našich jedálničkov nezmizne, podľa štúdie zo žurnálu Environment Systems and Decisions je dokonca zdravšia ako šalát - aspoň z pohľadu životného prostredia. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výskumníci z americkej Carnegie Mellon univerzity svoje výpočty vykonali na základe výživových odporúčaní amerického rezortu poľnohospodárstva z roku 2010.

Škodlivá zelenina

"Konzumácia šalátu má na svedomí trikrát viac emisií skleníkových plynov, než jedenie slaniny," zdôraznil podľa tlačovej správy Carnegie Mellon univerzity spoluautor štúdie Paul Fischbeck.

SkryťVypnúť reklamu

"Mnohé z bežných zelenín vyžadujú viac zdrojov na vyprodukovanie jednej kalórie, než by ste si mysleli. Baklažán, zeler a uhorky sú na tom najhoršie, keď ich porovnáme s bravčovým alebo kuracím mäsom."

Ako je to možné? A aký vplyv to má na životné prostredie?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C44MQ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu