SME

Nové jedlá aj zmeny v ľudskej DNA. Farmárčenie prinieslo revolúciu

Prechod na nový druh stravy zmenil spôsob trávenia, aj to ako vyzeráme.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PEXELS/CC)

BOSTON, BRATISLAVA. Takmer pred 8500 rokmi začali lovci a zberači na území Európy pestovať rastliny a chovať dobytok. Neolitická revolúcia však ľuďom nezmenila len jedálny lístok.

Podľa štúdie zverejnenej v časopise Nature prešla rozsiahlymi zmenami aj naša DNA. Pestovanie ovplyvnilo našu výšku, farbu pleti a očí, imunitu a trávenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Blízky východ a Rusko

Vedcov zaujímalo, ako sa človek zvyknutý na lov a zber dokázal prispôsobiť takej zásadnej zmene v životnom štýle. Odpovede na svoje otázky hľadali v DNA 230 starovekých ľudí, ktorí výrazne ovplyvnili genóm dnešných Európanov.

SkryťVypnúť reklamu

„Desaťročia sme sa snažili prísť na to, čo sa stalo v minulosti. A teraz máme stroj času,“ povedal pre denník New York Times Rasmus Nielsen, genetik z Kalifornskej univerzity v Berkley.

Nové zdroje bielkovín

Kým ľudia lovili, bielkoviny získavali najmä z mäsa. Chov a pestovanie im však priniesli dva nové zdroje proteínov – mlieko a pšenicu. Tráviaci systém však na nich nebol prispôsobený.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C44EN na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu