
Úrodu kukurice už netvoria tisícky genetických typov, ale len niekoľko z nich, výnosy sú vyššie, ale plodina je zraniteľnejšia. FOTO – ARCHÍV
vyhľadávame práve tie vlastnosti, ktoré považujeme za ideálne pre najbližší zber. Napríklad, každoročnú úrodu kukurice už netvoria tisícky genetických typov, ale len niekoľko z nich. Každý z dnešných typov obsahuje sadu génov, ktoré genetickí inžinieri vybrali tak, aby sa získali maximálne výnosy. Poľnohospodárske plodiny sa tak stávajú uniformnými a viac zraniteľnými. Tým sa znižuje ich priemerná životnosť. Domestifikované rastliny sú málo odolné proti novým škodcom, preto musia vedci opäť hľadať v prírode jej divokú príbuznú, aby z nej získali gén, ktorý by bol proti škodcom odolný. Na svete existuje len 12 pôvodných oblastí, tzv. centier genetickej rozmanitosti, z ktorých pochádzajú najvýznamnejšie plodiny dneška a v ktorých vedci hľadajú „divoké“ gény. Celkové množstvo dnes významných plodín je pozoruhodne malé: prakticky celá úroda potravinových plodín je vytvorená len zo zhruba 130 druhov rastlín. Ich pôvodné lokality sú však čoraz viac ohrozované ľudskými aktivitami, čím sa sami pripravujeme o množstvo genetických informácií, ktoré tieto rastliny v sebe po stáročia uchovávali. (BBC, 5D)