Boston 30. decembra (TASR) - Tyčinková črevná baktéria Bacteroides fragilis si vytvára hlienovité puzdro, ktoré je zložené z rôznych molekúl cukru, polysacharidov. Laurie Comstocková a jej kolegovia z Harvard Medical School v Bostone zistili, že baktéria má v sebe gény na produkciu ôsmich takýchto polysacharidov.
Ďalšou zvláštnosťou je, že baktéria môže produkciu jednotlivých zložiek hocikedy zastaviť alebo obnoviť. Teoreticky by teda bola schopná vytvoriť 256 rozličných polysacharidových kombinácií, píšu vedci v časopise Nature.
Gény na produkciu polysacharidov tvoria samostatnú skupinu a sú riadené úsekom molekuly DNA nazývaným promótor. Ten rozhodne o tom, či bude gén aktívny alebo nie.
V prípade baktérie Bacteroides fragilis musí promótor regulovať gény pre osem polysacharidov. Baktéria to vyriešila tak, že určité úseky promótera sú z DNA jednoducho vybrané a vrátené naspäť v opačnej orientácii. Tento trik zabezpečí produkciu tých polysacharidov, ktoré sú práve potrebné.
V čreve je Bacteroides fragilis neškodná. U detí však niekedy môže vyvolať hnačku. Baktéria je pravdepodobne zodpovedná aj za chronické zápalové črevné ochorenia. Ak sa dostane do krvného obehu, môže zapríčiniť vážne infekcie až po mozgové abscesy.
"Variabilné potláčanie rôznosti polysacharidov baktérii pravdepodobne dovoľuje prežiť v čreve dlhší čas," domnieva sa Comstocková. "Takisto môže prispievať k patogénnemu potenciálu tohto organizmu."