Osemdesiat litrov olivového oleja sa zmestilo do najväčšieho rizota na svete, ktoré uvarili v austrálskom Sydney 26. novembra 2004 pri príležitosti Medzinárodného dňa ryže. Prívrženci zdravej výživy si určite prišli na svoje. FOTO - TASR/AFP |
Olivový olej sa môže stať dobrou zbraňou minimálne proti jednému druhu rakoviny. Ako, to ukázal tím Javiera Mendeza zo Severojužnej univerzity v Chicagu. Podľa amerických vedcov kyselina olejová, obsiahnutá v olivovom oleji, v laboratórnych podmienkach blokuje produkciu bielkoviny, ktorá podporuje rast buniek rakoviny prsníka. Napísal o tom New Scientist.
Predchádzajúce pokusy zistiť protirakovinové pôsobenie olivového oleja mali zmiešané výsledky. Niektoré výskumy na zvieratách túto možnosť potvrdili. Vyskytli sa však aj také, ktoré žiadny efekt nedokázali. Podľa Mendeza zrejme preto, že sa nesústredili na kyselinu olejovú, ale skúšali najrôznejšie súčasti olivového oleja, ktoré sa menia v závislosti od jeho typu.
Mendez a jeho tím použili olejovú kyselinu na ľudské bunky rakoviny prsníka, rastúce v skúmavke. Množstvo kyseliny bolo porovnateľné s množstvom, ktoré majú v krvi ľudia so stravou bohatou na olivový olej. Ukázalo sa, že táto kyselina znižuje približne na polovicu produkciu bielkoviny Her2/neu, ktorá hrá hlavnú úlohu v raste nádoru prsníka u každej piatej ženy.
Her2/neu je aj názov onkogénu. Práve tento onkogén je cieľom protinádorového lieku Herceptin, ktorý predlžuje život mnohým pacientkam. Mendez zistil, že Herceptin znižuje hladinu bielkoviny produkovanej týmto onkogénom o 48 percent, teda približne rovnako, ako kyselina olejová. Spoločné pôsobenie Herceptinu a kyseliny na rakovinové bunky zvýšili účinok až na 70 percent. To ukazuje, že ženy s týmto nádorom by mali viac používať olivový olej, ktorý posilní pôsobenie Herceptinu.
Podľa Mendeza nič nebráni tomu, aby sa čoskoro začali klinické skúšky na pacientoch. "Na rozdiel od mnohých liekov olivový olej a olejová kyselina sú neškodné, čiže nie je žiadny dôvod neskúsiť to," povedal.