
FOTO - ARCHÍV
ktoré sa živia jeho plodmi a semenami.
Pred ôsmimi rokmi sa o hlošine okolíkatej (Elaeagnus umbellata), ktorú v 18. storočí doviezli do Ameriky z Ázie, dopočula americká výskumníčka Ingrid Fordhamová. Keď zistila, že plody hlošiny sú jedlé, pokúsila sa z nich vyrobiť marmeládu. Pritom si všimla, že na dne pohárov sa usadilo červené farbivo z bobúľ.
Fordhamová sa domnievala, že ide o látku podobnú lykopénu, žltočervenému farbivu v paradajkách a iných plodoch. Lykopén je ideálnym prostriedkom na prevenciu rakoviny. S kolegyňou Beverly Clevidencovou preto analyzovala zloženie bobúľ hlošiny a došla k prekvapujúcim záverom.
Bobule hlošiny okolíkatej obsahovali 17-krát viac lykopénu ako paradajky. Zatiaľ čo 100 gramov paradajok obsahuje asi tri gramy lykopénu, v bobuliach rôznych druhov hlošiny ho je do 54 gramov.
Lykopén patrí do skupiny antioxidantov, ktoré v organizme likvidujú voľné molekuly kyslíka, nazývané voľné radikály. Práve voľné radikály sú jedným z dôležitých spúšťačov rakoviny.
„Každý nemá rád paradajky,“ hovorí Fordhamová. „Plody hlošiny okolíkatej sa môžu stať alternatívnym zdrojom zdraviu prospešných výživných látok.“
(tasr)