SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Odborníci riešia problém: ako sa stravovať cestou na Mars

Paríž 21. októbra (TASR) Stravovanie kozmonautov, ktorí sa v budúcnosti zúčastnia na dlhých letoch do kozmu, predstavuje hlavolam, ktorý sa už teraz pokúšajú ...

Paríž 21. októbra (TASR) Stravovanie kozmonautov, ktorí sa v budúcnosti zúčastnia na dlhých letoch do kozmu, predstavuje hlavolam, ktorý sa už teraz pokúšajú vyriešiť odborníci viacerých špecializácií z oblasti poľnohospodárstva, výživy, gastronómie aj psychológie.

Doteraz si astronauti nosili všetko, čo počas letu potrebovali, so sebou buď v raketopláne, alebo v kozmickej lodi, uviedol vedec z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Christophe Lasseur.

Pre astronauta zásoby stravy zodpovedajú množstvu piatich kilogramov na deň. Pre šesťčlennú posádku na 1000 dní čo je pravdepodobný čas potrebný na cestu na Mars - treba 30 ton potravín a ďalších zásob. So súčasnými raketami je to nemožná úloha, uviedol Lasseur.

Skryť Vypnúť reklamu

Jediným riešením bude, aby si astronauti počas letu na Mars sami produkovali potraviny a vodu, pripravovali si stravu a recyklovali odpad. A to všetko s drastickými obmedzeniami v uzavretom priestore.

ESA v rámci svojho projektu MELISA pracuje na budúcej strave vo vesmíre v spolupráci so spoločnosťou GEM, zaoberajúcou sa vývojom predmetov a prístrojov, a so spoločnosťou Alain Ducasse Formation pri príprave receptov.

Štúdie sú zamerané na celkovo osem rastlín (napríklad paradajky, ryžu, zemiaky, obilie a podobne), a to konkrétne na ich pestovanie aj spracovanie. Vedecké práce sa týkajú i psychologického a fyziologického zdravia astronautov.

Obmedzujúcimi podmienkami sú hmotnosť a čas na prípravu pokrmov pre posádku. Rozhodovať sa treba medzi veľmi výživnou rastlinou, ale vyžadujúcou veľa miesta. Medzi plodinou veľmi bohatou na proteíny, ale produkujúcou nespracovateľný odpad, ktorý by si vyžiadal veľa energie na recykláciu. Ale aj medzi receptami jedál, na prípravu ktorých by bol potrebný dlhý čas a astronauti by sa teda nemohli venovať vedeckým pokusom.

Skryť Vypnúť reklamu

Predstaviteľ spoločnosti GEM Michel Timsit uviedol, že pre astronautov je potrebná stráviteľná a rozmanitá strava. Kozmonaut nereaguje (na pokrm) tak, ako obyvateľ na Zemi, podčiarkol.

Nutričné potreby pri nulovej gravitácii nie sú v skutočnosti známe, ani akceptovateľnosť nejakej potraviny organizmom v beztiažovom stave z dlhodobého pohľadu, uviedol.

Spoločnosť Alain Ducasse Formation dostala dôveru na vypracovanie receptov, podľa ktorých by si kozmonauti cestou na Mars pripravovali stravu. Ide o pokrmy zo zeleniny. Nateraz sú vypracované štyri predkrmy, osem hlavných jedál a štyri dezerty.

Podľa predstaviteľa ESA astronauti si okrem toho povezú so sebou aj dosť druhov aróm, ktoré z pohľadu dopravy nie sú ťažké.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Diplomovka za 600 eur na splátky. Prezentácia na obhajobu grátis.


a 1 ďalší 14 h
Novinárka Monika Tódová.

Trestné oznámenie podal Peter Tóth.


SITA 1m

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  2. Prečo čakať, keď teraz je najvyšší čas vykurovať eko-vedome?
  3. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  4. Škola ich učí pracovať v tíme a pod tlakom
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  6. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  7. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  8. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 750
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 198
  3. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 639
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 3 636
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 384
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 166
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 060
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 710
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 154
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 885
Skryť Zatvoriť reklamu