Odborníci riešia problém: ako sa stravovať cestou na Mars

Paríž 21. októbra (TASR) Stravovanie kozmonautov, ktorí sa v budúcnosti zúčastnia na dlhých letoch do kozmu, predstavuje hlavolam, ktorý sa už teraz pokúšajú ...

Paríž 21. októbra (TASR) Stravovanie kozmonautov, ktorí sa v budúcnosti zúčastnia na dlhých letoch do kozmu, predstavuje hlavolam, ktorý sa už teraz pokúšajú vyriešiť odborníci viacerých špecializácií z oblasti poľnohospodárstva, výživy, gastronómie aj psychológie.

Doteraz si astronauti nosili všetko, čo počas letu potrebovali, so sebou buď v raketopláne, alebo v kozmickej lodi, uviedol vedec z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Christophe Lasseur.

Pre astronauta zásoby stravy zodpovedajú množstvu piatich kilogramov na deň. Pre šesťčlennú posádku na 1000 dní čo je pravdepodobný čas potrebný na cestu na Mars - treba 30 ton potravín a ďalších zásob. So súčasnými raketami je to nemožná úloha, uviedol Lasseur.

Jediným riešením bude, aby si astronauti počas letu na Mars sami produkovali potraviny a vodu, pripravovali si stravu a recyklovali odpad. A to všetko s drastickými obmedzeniami v uzavretom priestore.

ESA v rámci svojho projektu MELISA pracuje na budúcej strave vo vesmíre v spolupráci so spoločnosťou GEM, zaoberajúcou sa vývojom predmetov a prístrojov, a so spoločnosťou Alain Ducasse Formation pri príprave receptov.

Štúdie sú zamerané na celkovo osem rastlín (napríklad paradajky, ryžu, zemiaky, obilie a podobne), a to konkrétne na ich pestovanie aj spracovanie. Vedecké práce sa týkajú i psychologického a fyziologického zdravia astronautov.

Obmedzujúcimi podmienkami sú hmotnosť a čas na prípravu pokrmov pre posádku. Rozhodovať sa treba medzi veľmi výživnou rastlinou, ale vyžadujúcou veľa miesta. Medzi plodinou veľmi bohatou na proteíny, ale produkujúcou nespracovateľný odpad, ktorý by si vyžiadal veľa energie na recykláciu. Ale aj medzi receptami jedál, na prípravu ktorých by bol potrebný dlhý čas a astronauti by sa teda nemohli venovať vedeckým pokusom.

Predstaviteľ spoločnosti GEM Michel Timsit uviedol, že pre astronautov je potrebná stráviteľná a rozmanitá strava. Kozmonaut nereaguje (na pokrm) tak, ako obyvateľ na Zemi, podčiarkol.

Nutričné potreby pri nulovej gravitácii nie sú v skutočnosti známe, ani akceptovateľnosť nejakej potraviny organizmom v beztiažovom stave z dlhodobého pohľadu, uviedol.

Spoločnosť Alain Ducasse Formation dostala dôveru na vypracovanie receptov, podľa ktorých by si kozmonauti cestou na Mars pripravovali stravu. Ide o pokrmy zo zeleniny. Nateraz sú vypracované štyri predkrmy, osem hlavných jedál a štyri dezerty.

Podľa predstaviteľa ESA astronauti si okrem toho povezú so sebou aj dosť druhov aróm, ktoré z pohľadu dopravy nie sú ťažké.

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

ŠPORT

Česi porazili USA a postúpili už do semifinále

Do olympijského turnaja vstúpili rozpačito.

ŠPORT

Za to, čo spravil stopér Chelsea, by sfúkli aj prípravkára

Barcelončan Lionel Messi dal gól proti Chelsea na deviaty pokus.

Neprehliadnite tiež

Samsung začal vyrábať najväčšie SSD disky s kapacitou 30 terabytov

Nový disk je určený pre dátové centrá, servery a podniky.

Sépia sa dokáže maskovať za koral až hodinu

Na udržanie tvaru nemusí míňať telesnú ani mentálnu energiu.

Astronauti budú mať záchod vo vesmírnom obleku. Vydržia v ňom šesť dní

V obleku budú opäť zberné tašky na moč aj stolicu.

Majú na to gény aj žalúdok. Zistili, ako sa netopiere dokážu kŕmiť iba krvou

Len tri z viac ako tisícdvesto druhov netopierov pijú krv.

Ich staroba je super. Prečo si niektorí starší zachovajú mentálne schopnosti?

Našli dôvod, prečo si dobre starnúci ľudia zachovajú lepšiu pamäť.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  4. Noc architektúry 2018
  5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  7. Talent - vzdelanie - úspech
  8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 994
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 863
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 213
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 10 153
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 016
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 808
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 202
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 124
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 065
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 037