Odborníci riešia problém: ako sa stravovať cestou na Mars

Paríž 21. októbra (TASR) Stravovanie kozmonautov, ktorí sa v budúcnosti zúčastnia na dlhých letoch do kozmu, predstavuje hlavolam, ktorý sa už teraz pokúšajú ...

Paríž 21. októbra (TASR) Stravovanie kozmonautov, ktorí sa v budúcnosti zúčastnia na dlhých letoch do kozmu, predstavuje hlavolam, ktorý sa už teraz pokúšajú vyriešiť odborníci viacerých špecializácií z oblasti poľnohospodárstva, výživy, gastronómie aj psychológie.

Doteraz si astronauti nosili všetko, čo počas letu potrebovali, so sebou buď v raketopláne, alebo v kozmickej lodi, uviedol vedec z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Christophe Lasseur.

Pre astronauta zásoby stravy zodpovedajú množstvu piatich kilogramov na deň. Pre šesťčlennú posádku na 1000 dní čo je pravdepodobný čas potrebný na cestu na Mars - treba 30 ton potravín a ďalších zásob. So súčasnými raketami je to nemožná úloha, uviedol Lasseur.

Jediným riešením bude, aby si astronauti počas letu na Mars sami produkovali potraviny a vodu, pripravovali si stravu a recyklovali odpad. A to všetko s drastickými obmedzeniami v uzavretom priestore.

ESA v rámci svojho projektu MELISA pracuje na budúcej strave vo vesmíre v spolupráci so spoločnosťou GEM, zaoberajúcou sa vývojom predmetov a prístrojov, a so spoločnosťou Alain Ducasse Formation pri príprave receptov.

Štúdie sú zamerané na celkovo osem rastlín (napríklad paradajky, ryžu, zemiaky, obilie a podobne), a to konkrétne na ich pestovanie aj spracovanie. Vedecké práce sa týkajú i psychologického a fyziologického zdravia astronautov.

Obmedzujúcimi podmienkami sú hmotnosť a čas na prípravu pokrmov pre posádku. Rozhodovať sa treba medzi veľmi výživnou rastlinou, ale vyžadujúcou veľa miesta. Medzi plodinou veľmi bohatou na proteíny, ale produkujúcou nespracovateľný odpad, ktorý by si vyžiadal veľa energie na recykláciu. Ale aj medzi receptami jedál, na prípravu ktorých by bol potrebný dlhý čas a astronauti by sa teda nemohli venovať vedeckým pokusom.

Predstaviteľ spoločnosti GEM Michel Timsit uviedol, že pre astronautov je potrebná stráviteľná a rozmanitá strava. Kozmonaut nereaguje (na pokrm) tak, ako obyvateľ na Zemi, podčiarkol.

Nutričné potreby pri nulovej gravitácii nie sú v skutočnosti známe, ani akceptovateľnosť nejakej potraviny organizmom v beztiažovom stave z dlhodobého pohľadu, uviedol.

Spoločnosť Alain Ducasse Formation dostala dôveru na vypracovanie receptov, podľa ktorých by si kozmonauti cestou na Mars pripravovali stravu. Ide o pokrmy zo zeleniny. Nateraz sú vypracované štyri predkrmy, osem hlavných jedál a štyri dezerty.

Podľa predstaviteľa ESA astronauti si okrem toho povezú so sebou aj dosť druhov aróm, ktoré z pohľadu dopravy nie sú ťažké.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Páči sa ti na južnom Spiši, milá Lívia? (píše Michal Havran)

Je to možné, že sme niečo také dopustili?

Autorská strana Petra Schutza

Sťahovanie slučky, mŕtvola Danko a mainstreamová Lívia

Aura reformátora, ktorú si bin Salmán pestoval, je poškodená.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Slovenskí vedci odhalili tajomstvo Mayov

K zásadnému objavu pomohli moderné technológie.

K nepreskúmanému Merkúru poletí sonda

Štart je naplánovaný na sobotu 20. októbra 2018.

Podcast Klik

Klik - herný špeciál: Prežijú ťažké hry?

Podcast o hrách a hraní.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 143
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 962
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 458
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 705
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 586
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 119
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 864
  8. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 6 364
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 5 864
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 657