Jedna paradajka denne je možno vhodnou prevenciou rakoviny prostaty. Podľa Jacqueline Limpensovej z Erasmovho lekárskeho strediska v Rotterdame to ukázali pokusy na myšiach. Nízka dávka lykopénu, ktorý zafarbuje paradajky do červena, v kombinácii s nízkou dávkou vitamínu E dokonca brzdí rast už vyvinutého nádoru. Holandskí a nemeckí vedci tiež zistili, že vysoké dávky lykopénu aj vitamínu E mali prekvapujúco slabší účinok. Niekedy môže byť menej viac.
Vedci robili pokusy so syntetickým lykopénom. Ten už je na americkom trhu schváleným potravinovým doplnkom. Aj keď zatiaľ neskúmali jeho vplyv na prevenciu a rast ľudského nádoru, predpovedajú mu sľubnú budúcnosť.
Na ženevskom sympóziu o molekulárnych cieľoch a terapii rakoviny povedala J. Limpensová, že zdraví muži určite neurobia chybu, ak budú pravidelne jesť potravu bohatú na lykopén a vitamín E. Napríklad všetky druhy produktov zo spracovaných paradajok, papáju, ružový grapefruit a vodný melón, pšeničné klíčky, celozrnné produkty, mango, listovú zeleninu, orechy a olivový olej. (ač)