SME

Dokázané: Bryndza znižuje cholesterol

Tradičná salašnícka bryndza môže byť súčasťou stratégie ochrany proti viacerým civilizačným ochoreniam.

Správny postup výroby bryndze sa začína na salaši.

Tradičná salašnícka bryndza môže byť súčasťou stratégie ochrany proti viacerým civilizačným ochoreniam. Ide najmä o atopický ekzém, astmu, alergie, osteoporózu, cukrovku a dokonca aj o rakovinu či srdcovocievne choroby. Neveríte? Presvedčíme vás.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvá klinická štúdia

Od historicky prvej klinickej štúdie bryndze, orientovanej na sledovanie jej vplyvu na hladinu cholesterolu v krvi, nás viacerí skeptickí kolegovia odrádzali. Dôvodom bol vysoký obsah tuku v bryndzi. To je síce pravda, bryndza obsahuje až 48 percent tuku v sušine, tak ako väčšina syrov. Tuk však v zrelej bryndzi probiotické baktérie z veľkej časti premenia na vhodnejšie formy.

SkryťVypnúť reklamu

Tridsaťčlennej skupine dobrovoľníkov, mužov a žien, väčšinou s vyššou hladinou cholesterolu, sme podávali v priebehu mája a júna 2004 denne 100 gramov bryndze. Pravidelne ju dodávala ružomberská bryndziareň. Výsledky boli vynikajúce.

Zaznamenali sme štatisticky preukazný šesťpercentný pokles LDL cholesterolu v krvi po prvom mesiaci a desaťpercentný po dvoch mesiacoch.

Znamená to zníženie rizika srdcovocievnych ochorení o 20 až 30 percent, keďže podľa skúseností kardiológov pokles cholesterolu o jedno percento znižuje riziko výskytu uvedených civilizačných ochorení o dve-tri percentá.

Na dôvažok, bryndza znižovala aj krvný tlak a krvný cukor, a u dvoch tretín dobrovoľníkov sme dokonca zaznamenali zvýšenie dobrého (HDL) cholesterolu!

Ďalšie parametre, vrátane antioxidačnej a imunostimulačnej aktivity, sme ešte nestačili vyhodnotiť.

SkryťVypnúť reklamu

Výsledky sú také presvedčivé, že po skompletizovaní ich uverejníme nielen v domácich, ale aj v zahraničných lekárskych časopisoch.

Iné pozoruhodné účinky

Salašnícka bryndza, pripravovaná tradičným spôsobom, patrí medzi výnimočné a veľmi zdravé potraviny, vznikajúce činnosťou mliečnych baktérií. V grame bryndze je až jedna miliarda užitočných mikroorganizmov, najmä mliečnych baktérií, čo v porovnaní s jogurtom predstavuje až tisícnásobok.

Počtom a širokým spektrom mikroorganizmov zloženým z viac ako dvadsiatich druhov mliečnych baktérií a kvasiniek sa bryndza prinajmenšom vyrovná kaukazskému kefíru, ktorý sa v niektorých regiónoch sveta považuje za elixír dlhovekosti.

Tajomstvo probiotickej bomby

V čom spočíva tajomstvo tradične vyrábanej bryndze? Množstvo užitočných mikroorganizmov pomáha udržiavať rovnováhu v zostave baktérií v zložitom ekosystéme hrubého čreva. Kolonizácia čreva baktériami je tiež podmienkou dozrievania imunitného systému. Rôzne zložky bakteriálnych buniek, najmä antigény a lipopolysacharidová povrchová vrstva, majú mohutné aktivačné účinky na bunky imunitného systému.

SkryťVypnúť reklamu

Prehnaná hygiena moderného životného štýlu však už od raného detstva zabraňuje, aby črevo osídlili baktérie a aby tak imunitný systém dozrel spôsobom vymodelovaným v evolúcii. Imunitný systém má totiž úžitok z kontaktu s mikróbmi zo špinavých rúk a z pôvodného životného prostredia. Bryndza ako probiotická bomba môže tento výpadok nahradiť.

Zvlášť významná je úloha probiotických mikroorganizmov u starších a chorých ľudí, u ktorých z rôznych príčin nastal rozvrat optimálnej skladby črevných baktérií.

U ľudí nad 50 rokov sa počet mliečnych baktérií v čreve nápadne znižuje a tým sa oslabuje aj imunitný systém. Takto sa vysvetľujú dôsledky potravinovej nákazy kmeňom Escherichia coli O157 v Škótsku v roku 1996. Kým niekoľkosto mladších ľudí nákazu prekonalo bez vážnejších následkov, 20 starších zomrelo.

SkryťVypnúť reklamu

Mliečne baktérie tiež zvyšujú vstrebávanie vápnika a iných minerálov v hrubom čreve, čím sa vysvetľuje ochranné spolupôsobenie bryndze proti rednutiu kostí (osteoporóze) a proti rakovine hrubého čreva.

Výrazné rozdiely v aktivite

Nie všetky druhy mliečnych baktérií pôsobia rovnako. Rozdiely v ich biologickej aktivite sú často výrazné. Dánski vedci uverejnili nedávno výsledky klinickej štúdie dokazujúce, že iba jogurt vyrobený fermentáciou druhom Enterococcus faecium + Streptococcus thermophilus znižuje po dvojmesačnom podávaní (denne 450 ml) cholesterol o osem percent. Jogurt vyrobený inými druhmi mliečnych baktérií (Lactobacillus acidophilus alebo Lactobacillus reuteri + Streptococcus thermophilus) takéto účinky nemal.

Je tiež známe, že len niektoré druhy mliečnych baktérií vyrábajú z mliečnej bielkoviny počas fermentácie tripeptidy (napríklad valyl-prolyl-prolín a izoleucyl-prolyl-prolín), ktoré znižujú krvný tlak.

SkryťVypnúť reklamu

Na nedávnom kongrese o probiotickej medicíne v Anaheime (USA) sa odborníci zhodli, že terapeutický účinok probiotických baktérií sa dostaví iba pri užívaní megadávok: v jednej dávke minimálne 100 miliónov živých baktérií, lepšie 10 až 100 ráz viac. Bryndza takéto vlastnosti spĺňa. Okrem bohatej zostavy rôznych živých mliečnych baktérií iba počet enterokokov v grame bryndze dosahuje až 200 miliónov.

Preparát, ktorý sme nedávno ponúkli lekárňam ako potravinový doplnok, obsahuje v jednej tablete šesť miliárd živých baktérií Enterococcus faecium. Výsledky klinickej štúdie, ktoré sme uverejnili v Časopise lékařů českých potvrdzujú, že tento probiotický preparát môže účinkovať aj pri liečbe pečeňovej encefalopatie (cirhózy).

Stane sa hitom?

Obyvatelia západnej Európy žijú dlhšie ako my. Jednou z príčin môže byť aj vysoká konzumácia fermentovaných mliečnych výrobkov. Práve bryndza - naše biele zlato - sa preto môže stať veľkým hitom a jedným z mála produktov, ktoré prispejú k našej identite v rámci Európskej únie.

SkryťVypnúť reklamu

Naozaj, prečo by sme nemohli charakteristický ráz našej krajiny dopĺňať aj našimi tradičnými ovčiarskymi produktmi? Trend v turistike prezrádza, že aj náročný zahraničný hosť vyhľadáva to, čo je charakteristické pre daný región. To by mohlo byť výrazným prínosom pre štátny rozpočet. Zveľadenie a rozkvet ovčiarstva tiež zabezpečí živobytie a azda aj prosperitu prvovýrobcom, zachová vidiecky charakter života.

Sme presvedčení, že úcta a rešpekt k patentom prírody, medzi ktoré bryndza patrí, nám v budúcnosti prinesie mimoriadny úžitok.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu