konzumácia piva môže byť nebezpečná.
Česko je krajinou s najvyššou spotrebou piva, v roku 2002 vypila každá osoba v priemere takmer 160 litrov.
V roku 2001 v Česku zistili asi sedemtisíc nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka. Naši susedia sa tak zaradili medzi krajiny s najvyšším výskytom tejto choroby.
"Nové výskumy ukazujú, že spotreba piva a oba uvedené druhy rakoviny spolu môžu súvisieť," píšu Lidové noviny. Nasvedčuje tomu štúdia, ktorej výsledky v roku 2003 uverejnil A. Pedersen a jeho kolegovia z Dánska. Riziko rakoviny hrubého čreva stúpa 3,5-krát u tých, ktorí za týždeň vypili viac ako 14 štandardných pohárov piva (zhruba malých pív), čo je v prepočte 14 štandardných dávok destilátov (malých panákov).
Práca C. R. Sharpa (2002) na základe vyšetrenia viac ako 500 ľudí výslovne uvádza ako rizikový faktor rakoviny hrubého čreva a konečníka pitie piva.
Ako možný mechanizmus zvýšenia rizika rakoviny uvádzajú Lidové noviny prácu G. Kunea a L. Vitteta (1992). Je to stimulácia sliznice hrubého čreva a konečníka, účinok alkoholu (potláča imunitný systém), aktivácia pečeňových prekancerogénov (to sú látky, ktoré za určitých okolností vytvárajú predpoklady na spustenie rakovinového procesu v bunke), zmeny v zložení žlče a obsah škodlivého nitrosamínu v alkoholických nápojoch.
(ač)