SME
Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

Pivo môže zvýšiť výskyt rakoviny

Pre Čechov je pivo to isté, čo červené víno pre Francúzov. Mierne popíjanie piva, tak ako aj červeného vína, sa všeobecne považuje za zdravé. Všetko však má svoje hranice. Ako upozornili české Lidové noviny v článku, prebratom z časopisu Vesmír, nadmerná

konzumácia piva môže byť nebezpečná.

Česko je krajinou s najvyššou spotrebou piva, v roku 2002 vypila každá osoba v priemere takmer 160 litrov.

V roku 2001 v Česku zistili asi sedemtisíc nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka. Naši susedia sa tak zaradili medzi krajiny s najvyšším výskytom tejto choroby.

"Nové výskumy ukazujú, že spotreba piva a oba uvedené druhy rakoviny spolu môžu súvisieť," píšu Lidové noviny. Nasvedčuje tomu štúdia, ktorej výsledky v roku 2003 uverejnil A. Pedersen a jeho kolegovia z Dánska. Riziko rakoviny hrubého čreva stúpa 3,5-krát u tých, ktorí za týždeň vypili viac ako 14 štandardných pohárov piva (zhruba malých pív), čo je v prepočte 14 štandardných dávok destilátov (malých panákov).

Skryť Vypnúť reklamu

Práca C. R. Sharpa (2002) na základe vyšetrenia viac ako 500 ľudí výslovne uvádza ako rizikový faktor rakoviny hrubého čreva a konečníka pitie piva.

Ako možný mechanizmus zvýšenia rizika rakoviny uvádzajú Lidové noviny prácu G. Kunea a L. Vitteta (1992). Je to stimulácia sliznice hrubého čreva a konečníka, účinok alkoholu (potláča imunitný systém), aktivácia pečeňových prekancerogénov (to sú látky, ktoré za určitých okolností vytvárajú predpoklady na spustenie rakovinového procesu v bunke), zmeny v zložení žlče a obsah škodlivého nitrosamínu v alkoholických nápojoch.

(ač)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Podnikateľ František Hodorovský.

Ako oligarcha sa nevnímam, vraví v prvom rozhovore, ktorý poskytol.


22 h
Elena Eleková

Sestry sú podozrivo ticho. Proste odchádzajú. Mnohé aj do vnútornej emigrácie.


22. sep
Kritický pohľad Michala Havrana.

Policajti si idú filmové triky.


22. sep
Ladislav Molnár.

Zachránil ho tréner Karel Brückner.


22. sep

Neprehliadnite tiež

Noc výskumníkov 2021

Pozerajte s nami live stream z Noci výskumníkov.


3 h
Danišík a iní vedci dávnu supererupciu Toba skúmajú pomocou hornín, ktoré sa nachádzajú v okolí kaldery - hlbokej priehlbine, ktorá zostala po erupcii magmy. Dnes je zaplavená jazerom Toba.

Martin Danišík pôsobí v Austrálii.


6 h

O Kahnemanovej knihe Myslenie rychle a pomalé


a 1 ďalší 7 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  5. Nová certifikovaná káva na vašich obľúbených čerpacích staniciac
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  10. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  1. Spravte si zásoby zdravia
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  10. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 191
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 299
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 343
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 666
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 616
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 110
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 672
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 352
  9. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 281
  10. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 2 223
Skryť Zatvoriť reklamu