SME
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Prírodná káva môže byť bez kofeínu

Ako získať kávu bez kofeínu a súčasne zachovať ostatné zložky, nevyhnutné pre jej pozitívne zdravotné účinky a príznačnú chuť? Bežnými priemyselnými postupmi sa to dnes nedá. Vlani tento problém skúsili vyriešiť japonskí vedci genetickou úpravou divo ...


Zrejúce plody kávovníka. FOTO - ARCHÍV



Ako získať kávu bez kofeínu a súčasne zachovať ostatné zložky, nevyhnutné pre jej pozitívne zdravotné účinky a príznačnú chuť? Bežnými priemyselnými postupmi sa to dnes nedá. Vlani tento problém skúsili vyriešiť japonskí vedci genetickou úpravou divo rastúceho kávovníka Coffea canephora . Ich juhoamerickí kolegovia teraz možno majú iné riešenie.

Maria Silvarollová a Luis Fazuoli z Centro de Análise e Pesquisa Tecnológica di Agronegócio do Café Alcides Carvalho a Paulo Mazzafera z Universidade Estadual de Campinas (Brazília) objavili novú odrodu hlavného druhu pestovaného kávovníka, Coffea arabica, z ktorého sa pre vysokú kvalitu kávových bôbov produkuje 70 percent kávy na svete (známa Arabica).

Ako napísali v najnovšom čísle časopisu Nature, pochádza z Etiópie a má veľmi nízky prirodzený obsah kofeínu, na úrovni 0,76 miligramu na gram suchej hmotnosti kávového semena (pri bežných odrodách je to okolo 12 miligramov). Nízky obsah kofeínu majú aj jej listy a ďalšie časti rastliny. Na počesť genetika Alcidesa Carvalha nazvali túto odrodu AC. Hromadí sa v nej alkaloid teobromín (hojný trebárs v kakaových bôboch), bezprostredný predchodca kofeínu, no zjavne jej chýba dostatok enzýmu s názvom kofeínová syntáza, ktorý sprostredkúva reakciu vzniku kofeínu z teobromínu. V tejto odrode asi zmutoval príslušný gén.

Brazílski vedci sa domnievajú, že na základe odrody AC by bolo možné vnútrodruhovou hybridizáciou vyšľachtiť komerčne produktívne odrody Coffea arabica s nízkym obsahom kofeínu pri zachovaní dobrej chuti. Vnútrodruhovú hybridizáciu možno uskutočniť vcelku rýchlo a je jednoduchšia ako hybridizácia medzidruhová, ktorú v tejto súvislosti doteraz skúšali iní bádatelia. Tá bežne vyžaduje vyše 30 rokov šľachtenia.

Káva stále patrí medzi základné pochutiny. Početné experimenty a štatistické štúdie preukázali, že v zásade je zdravotne bezpečná. Pre väčšinu konzumentov predstavuje to hlavné jej stimulačná zložka, alkaloid kofeín. No niektorí ľudia naň reagujú citlivo - búšením srdca, zvýšeným krvným tlakom a nespavosťou. Pre nich sa vyrába bezkofeínová káva. Dnes predstavuje asi 10 percent spotreby kávy. Pri odstraňovaní kofeínu sa však z kávy strácajú niektoré ďalšie, aj zdravotne prospešné zložky. Výsledný produkt navyše spravidla nebýva taký chutný ako bežná káva s kofeínom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Milióny na IT z čias Žigu sú ukážkovým plytvaním, na ťahu je NAKA

Bezpečnostný systém na hospodárstve bol predražený, tvrdí NKÚ.

Peter Žiga pred novinármi.
Cynická obluda

Dôkaz o účinnosti homeopatík

Ako to, že Cibulková netrvala na tom, aby jej vakcínu najskôr miliardukrát rozriedili?

Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.

Neprehliadnite tiež

Podcast Tech_FM

Ukázali, ako by sa dala získavať energia z čiernej diery

Podcast o novinkách z vedy.

Samsung ukázal nové smartfóny, všetky s podporou 5G

Namiesto veľkých zmien prišla evolúcia.

V Indonézii objavili najstaršiu jaskynnú maľbu

Vek maľby prasaťa sa odhaduje minimálne na 45 500 rokov.

Jaskynná maľba prasaťa celebského na Sulawesi.

Razer ukázal koncept múdreho respirátora

Má mikrofón, reproduktory, ventilátory, UV dezinfekciu a RGB osvetlenie.