Prírodná káva môže byť bez kofeínu

Ako získať kávu bez kofeínu a súčasne zachovať ostatné zložky, nevyhnutné pre jej pozitívne zdravotné účinky a príznačnú chuť? Bežnými priemyselnými postupmi sa to dnes nedá. Vlani tento problém skúsili vyriešiť japonskí vedci genetickou úpravou divo ...


Zrejúce plody kávovníka. FOTO - ARCHÍV



Ako získať kávu bez kofeínu a súčasne zachovať ostatné zložky, nevyhnutné pre jej pozitívne zdravotné účinky a príznačnú chuť? Bežnými priemyselnými postupmi sa to dnes nedá. Vlani tento problém skúsili vyriešiť japonskí vedci genetickou úpravou divo rastúceho kávovníka Coffea canephora . Ich juhoamerickí kolegovia teraz možno majú iné riešenie.

Maria Silvarollová a Luis Fazuoli z Centro de Análise e Pesquisa Tecnológica di Agronegócio do Café Alcides Carvalho a Paulo Mazzafera z Universidade Estadual de Campinas (Brazília) objavili novú odrodu hlavného druhu pestovaného kávovníka, Coffea arabica, z ktorého sa pre vysokú kvalitu kávových bôbov produkuje 70 percent kávy na svete (známa Arabica).

Ako napísali v najnovšom čísle časopisu Nature, pochádza z Etiópie a má veľmi nízky prirodzený obsah kofeínu, na úrovni 0,76 miligramu na gram suchej hmotnosti kávového semena (pri bežných odrodách je to okolo 12 miligramov). Nízky obsah kofeínu majú aj jej listy a ďalšie časti rastliny. Na počesť genetika Alcidesa Carvalha nazvali túto odrodu AC. Hromadí sa v nej alkaloid teobromín (hojný trebárs v kakaových bôboch), bezprostredný predchodca kofeínu, no zjavne jej chýba dostatok enzýmu s názvom kofeínová syntáza, ktorý sprostredkúva reakciu vzniku kofeínu z teobromínu. V tejto odrode asi zmutoval príslušný gén.

Brazílski vedci sa domnievajú, že na základe odrody AC by bolo možné vnútrodruhovou hybridizáciou vyšľachtiť komerčne produktívne odrody Coffea arabica s nízkym obsahom kofeínu pri zachovaní dobrej chuti. Vnútrodruhovú hybridizáciu možno uskutočniť vcelku rýchlo a je jednoduchšia ako hybridizácia medzidruhová, ktorú v tejto súvislosti doteraz skúšali iní bádatelia. Tá bežne vyžaduje vyše 30 rokov šľachtenia.

Káva stále patrí medzi základné pochutiny. Početné experimenty a štatistické štúdie preukázali, že v zásade je zdravotne bezpečná. Pre väčšinu konzumentov predstavuje to hlavné jej stimulačná zložka, alkaloid kofeín. No niektorí ľudia naň reagujú citlivo - búšením srdca, zvýšeným krvným tlakom a nespavosťou. Pre nich sa vyrába bezkofeínová káva. Dnes predstavuje asi 10 percent spotreby kávy. Pri odstraňovaní kofeínu sa však z kávy strácajú niektoré ďalšie, aj zdravotne prospešné zložky. Výsledný produkt navyše spravidla nebýva taký chutný ako bežná káva s kofeínom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 842
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 822
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 17 463
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 187
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 567
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 617
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 453
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 475
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 079
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 639