
Zrejúce plody kávovníka. FOTO - ARCHÍV
Ako získať kávu bez kofeínu a súčasne zachovať ostatné zložky, nevyhnutné pre jej pozitívne zdravotné účinky a príznačnú chuť? Bežnými priemyselnými postupmi sa to dnes nedá. Vlani tento problém skúsili vyriešiť japonskí vedci genetickou úpravou divo rastúceho kávovníka Coffea canephora . Ich juhoamerickí kolegovia teraz možno majú iné riešenie.
Maria Silvarollová a Luis Fazuoli z Centro de Análise e Pesquisa Tecnológica di Agronegócio do Café Alcides Carvalho a Paulo Mazzafera z Universidade Estadual de Campinas (Brazília) objavili novú odrodu hlavného druhu pestovaného kávovníka, Coffea arabica, z ktorého sa pre vysokú kvalitu kávových bôbov produkuje 70 percent kávy na svete (známa Arabica).
Ako napísali v najnovšom čísle časopisu Nature, pochádza z Etiópie a má veľmi nízky prirodzený obsah kofeínu, na úrovni 0,76 miligramu na gram suchej hmotnosti kávového semena (pri bežných odrodách je to okolo 12 miligramov). Nízky obsah kofeínu majú aj jej listy a ďalšie časti rastliny. Na počesť genetika Alcidesa Carvalha nazvali túto odrodu AC. Hromadí sa v nej alkaloid teobromín (hojný trebárs v kakaových bôboch), bezprostredný predchodca kofeínu, no zjavne jej chýba dostatok enzýmu s názvom kofeínová syntáza, ktorý sprostredkúva reakciu vzniku kofeínu z teobromínu. V tejto odrode asi zmutoval príslušný gén.
Brazílski vedci sa domnievajú, že na základe odrody AC by bolo možné vnútrodruhovou hybridizáciou vyšľachtiť komerčne produktívne odrody Coffea arabica s nízkym obsahom kofeínu pri zachovaní dobrej chuti. Vnútrodruhovú hybridizáciu možno uskutočniť vcelku rýchlo a je jednoduchšia ako hybridizácia medzidruhová, ktorú v tejto súvislosti doteraz skúšali iní bádatelia. Tá bežne vyžaduje vyše 30 rokov šľachtenia.
Káva stále patrí medzi základné pochutiny. Početné experimenty a štatistické štúdie preukázali, že v zásade je zdravotne bezpečná. Pre väčšinu konzumentov predstavuje to hlavné jej stimulačná zložka, alkaloid kofeín. No niektorí ľudia naň reagujú citlivo - búšením srdca, zvýšeným krvným tlakom a nespavosťou. Pre nich sa vyrába bezkofeínová káva. Dnes predstavuje asi 10 percent spotreby kávy. Pri odstraňovaní kofeínu sa však z kávy strácajú niektoré ďalšie, aj zdravotne prospešné zložky. Výsledný produkt navyše spravidla nebýva taký chutný ako bežná káva s kofeínom.