Prírodná káva môže byť bez kofeínu

Ako získať kávu bez kofeínu a súčasne zachovať ostatné zložky, nevyhnutné pre jej pozitívne zdravotné účinky a príznačnú chuť? Bežnými priemyselnými postupmi sa to dnes nedá. Vlani tento problém skúsili vyriešiť japonskí vedci genetickou úpravou divo ...


Zrejúce plody kávovníka. FOTO - ARCHÍV



Ako získať kávu bez kofeínu a súčasne zachovať ostatné zložky, nevyhnutné pre jej pozitívne zdravotné účinky a príznačnú chuť? Bežnými priemyselnými postupmi sa to dnes nedá. Vlani tento problém skúsili vyriešiť japonskí vedci genetickou úpravou divo rastúceho kávovníka Coffea canephora . Ich juhoamerickí kolegovia teraz možno majú iné riešenie.

Maria Silvarollová a Luis Fazuoli z Centro de Análise e Pesquisa Tecnológica di Agronegócio do Café Alcides Carvalho a Paulo Mazzafera z Universidade Estadual de Campinas (Brazília) objavili novú odrodu hlavného druhu pestovaného kávovníka, Coffea arabica, z ktorého sa pre vysokú kvalitu kávových bôbov produkuje 70 percent kávy na svete (známa Arabica).

Ako napísali v najnovšom čísle časopisu Nature, pochádza z Etiópie a má veľmi nízky prirodzený obsah kofeínu, na úrovni 0,76 miligramu na gram suchej hmotnosti kávového semena (pri bežných odrodách je to okolo 12 miligramov). Nízky obsah kofeínu majú aj jej listy a ďalšie časti rastliny. Na počesť genetika Alcidesa Carvalha nazvali túto odrodu AC. Hromadí sa v nej alkaloid teobromín (hojný trebárs v kakaových bôboch), bezprostredný predchodca kofeínu, no zjavne jej chýba dostatok enzýmu s názvom kofeínová syntáza, ktorý sprostredkúva reakciu vzniku kofeínu z teobromínu. V tejto odrode asi zmutoval príslušný gén.

Brazílski vedci sa domnievajú, že na základe odrody AC by bolo možné vnútrodruhovou hybridizáciou vyšľachtiť komerčne produktívne odrody Coffea arabica s nízkym obsahom kofeínu pri zachovaní dobrej chuti. Vnútrodruhovú hybridizáciu možno uskutočniť vcelku rýchlo a je jednoduchšia ako hybridizácia medzidruhová, ktorú v tejto súvislosti doteraz skúšali iní bádatelia. Tá bežne vyžaduje vyše 30 rokov šľachtenia.

Káva stále patrí medzi základné pochutiny. Početné experimenty a štatistické štúdie preukázali, že v zásade je zdravotne bezpečná. Pre väčšinu konzumentov predstavuje to hlavné jej stimulačná zložka, alkaloid kofeín. No niektorí ľudia naň reagujú citlivo - búšením srdca, zvýšeným krvným tlakom a nespavosťou. Pre nich sa vyrába bezkofeínová káva. Dnes predstavuje asi 10 percent spotreby kávy. Pri odstraňovaní kofeínu sa však z kávy strácajú niektoré ďalšie, aj zdravotne prospešné zložky. Výsledný produkt navyše spravidla nebýva taký chutný ako bežná káva s kofeínom.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Bayer posilňuje svoju značku
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  6. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  7. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  4. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  5. METRO ukáže zákazníkom najnovšie trendy v gastronómii
  6. Joint International Week 2018 na EU v Bratislave
  7. Podpredseda vlády Vietnamu podporuje spoluprácu s EU v BA
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  10. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  1. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 919
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 803
  3. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 14 991
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 017
  5. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 11 858
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 051
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 041
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 314
  9. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave 3 106
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 973

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Majského péenky sa Najvyššiemu súdu nezdajú. Dal ich posúdiť znalcom

Podnikateľ môže dosiahnuť aj prerušenie súdu, ktorý sa ťahá už roky. Jeho spoluobžalovaný Brtva nedávno po verdikte ušiel.

KOMENTÁRE

Jozef Majský dokazuje, že si nie sme všetci rovní

Radový smrteľník by mal proces aj s vymeraným trestom dávno za sebou.

Neprehliadnite tiež

Krava by čoskoro mohla byť najväčším cicavcom na zemi. Kvôli ľuďom

Ľudská činnosť môže spôsobovať masový úhyn veľkých cicavcov.

Pravekí ľudia si cvičili otvorenie lebky na kravách

Môže ísť o najstarší dôkaz o veterinárnej chirurgii.

Google chystá podcastovú revolúciu na Android telefónoch

Smartfóny s operačným systémom Android 6 a vyššie majú v sebe integrovaný audio prehrávač podcastov.