Pripravte sa na webových stránkach na platby za obsah

Od polovice sedemdesiatych rokov stúpla v Spojených štátoch priemerná cena akademických časopisov z 39 na 284 dolárov. „Je ťažké predstaviť si lepší biznis, ako vydávanie akademických časopisov,“ napísal v roku 1995 časopis Forbes.

Je to špinavé malé tajomstvo informačnej spoločnosti, informačnej ekonomiky. Hoci technológia znižuje niektoré náklady na produkciu obsahu, celkové náklady na kvalitné informácie stále stúpajú.

Prevádzkovatelia profesionálnych webových stránok určite dobre chápu, prečo je publikovanie kvalitných informácií také nákladné. Tí odhalili aj ďalšie špinavé tajomstvo technologického priemyslu - technológia sústavne sľubuje viac, ako dokáže splniť. Všetci sme boli napríklad pred časom náchylní veriť, že v novom veku za tisíc dolárov dostaneme webstránku, prostredníctvom ktorej zasiahneme milióny zákazníkov.

V akademickej sfére sa cena za prípravu kvalitného článku do tlače pohybuje medzi dvoma až štyrmi tisíckami dolárov. Popremýšľajte o tom. Správa, ktorá leží pred vami, možno stála viac, ako počítač stojaci na stole vedľa nej. Ľudia si jednoducho neuvedomujú, aké drahé je vydať kvalitný článok. Web nepochybne znižuje niektoré z týchto nákladov, nemôže však eliminovať tú hlavnú položku. Kvalitný obsah vytvárajú kvalitní ľudia - a kvalitní ľudia nikdy nie sú lacní.

Na webe žijeme v obrovskej ilúzii. Sme stále opití bezplatným obsahom a veríme, že párty sa nikdy neskončí. Veľa z internetových večierkov sa však už skončilo a zábava s bezplatnými informáciami sa tiež blíži ku koncu. Na webe je dnes toľko informácií zadarmo len preto, že parazitujú na vysokých ziskoch z papierového publikovania.

Knižnice na celom svete v dôsledku explózie cien obsahu znižujú počty predplácaných časopisov. Predplatné jednotlivcov klesá ešte výraznejšie. Ekonomický model tlače jednoducho pri veľkej kvantite obsahu prestáva byť životaschopný. Ešte menej životaschopný je systém, keď je obsah publikovaný v tlačenej aj webovej podobe - vtedy sa totiž náklady neznižujú, ale naopak ešte zvyšujú. Táto situácia sa musí zmeniť.

V priebehu nasledujúcich piatich rokov budeme sledovať presun mnohých špecializovaných informácií do výhradne webovej podoby. (Na druhej strane noviny zostanú zamerané na tlačenú formu, keďže potrebujú zasiahnuť čo najväčšie publikum.) Bude to znamenať koniec mnohých bezplatných zdrojov informácií na internete, keďže vydavatelia budú očakávať príjmy zo svojich webových publikácií.

Ako všetko ostatné, aj obsah si bude musieť sám na seba zarobiť, či už prostredníctvom reklamy, podpory predaja súvisiacich produktov, alebo poplatkov za predplatné. Keďže je výroba obsahu taká drahá, prežitie bude často závisieť od kombinácie všetkých troch zdrojov.

Je čas pripraviť sa na platby za obsah.

GERRY McGOVERN
(Autor je riaditeľom spoločnosti Nua, zaoberajúcej sa manažmentom informácií na internete.)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa v cieli pýtal: A kto dnes vyhral?

Prvý deň v Alpách nepriniesol žiadne zmeny.

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

Neprehliadnite tiež

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 507
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 500
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 494
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 8 652
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 336
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 563
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 028
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 821
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 690
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 290