Paleontológovia identifikovali nový druh pravekého žraloka

Glasgow 19. novembra (TASR) - V depozitoch Hunterianovho múzea, ktoré patrí k University of Glasgow, je už 20 rokov uložená najlepšie zachovaná fosília ...

Glasgow 19. novembra (TASR) - V depozitoch Hunterianovho múzea, ktoré patrí k University of Glasgow, je už 20 rokov uložená najlepšie zachovaná fosília pravekého žraloka na svete. Tím amerických a britských paleontológov až teraz pomocou mikroskopického výskumu a genealogického porovnania s inými fosíliami zistil, že ide o neznámy, úplne samostatný druh žraloka.

Skameneliny zvieraťa, pokrsteného latinským menom Stethacanthus, našiel v roku 1981 Stan Wood v škótskom Bearsdene. Asi meter dlhý žralok prehral svoj boj o živote pred 330 miliónmi rokov na bahnitom dne vysychajúcej lagúny, ktorá sa rozprestierala od dnešného Dalry cez Milton po East Kilbride.

Bahno bez vody za krátky čas stvrdlo na betón a uzatvorilo uduseného žraloka tak dokonale, že k nemu neprenikol skoro žiadny kyslík a jeho telo skamenelo bez väčších známok rozkladu. Napriek procesu mineralizácie zostali svaly, cievy a dokonca i posledná korisť v žalúdku dravca dobre viditeľné.

Profesor Mike Coates z University of Chicago a Sandy Sequeira z Birkbeck College v Londýne pomenovali nový druh žraloka Akmonistion zangerli. Výsledky výskumu zverejnili v najnovšom vydaní časopisu Journal of Palaeontology. Kurátor Hunterianovho múzea doktor Neil Clark, ktorý fosíliu reštauroval a 20 rokov opatroval v temperovanej vitríne, však chce "svoj" výstavný exemplár naďalej nazývať Bearsden Shark, teda Bearsdenský žralok.

Z obdobia karbónu, keď sa z mora pomaly dvíhal prakontinent Pangea a vysychali tropické močiare, pochádza veľa skamenelín, ale iba málo ich je tak dobre konzervovaných ako v prípade Bearsdenského žraloka. Najstaršie rybie fosílie sa našli v čínskej provincii Jün-nan a sú 530 miliónov rokov staré.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Posúvali mu operáciu, dal vraj lekárovi peniaze a išiel hneď

Lekár odmieta, že by od pacienta zobral peniaze za uprednostnenie.

EKONOMIKA

Ako kočnerovci ukradli Technopol a súd im pomáhal

Zo súdu zmizlo tristo strán súdneho spisu, bude to vyšetrovať polícia.

Neprehliadnite tiež

Vedci po prvý raz objavili mikroplasty v ľudskej stolici

Ani jeden účastník výskumu nebol vegetarián, všetci jedli jedlo balené v plastoch a pili z plastových fliaš.

Podcast Zoom

Zoom: Mama a mama. Otca už myši nepotrebovali

Nový výskum experimentoval s potomkami párov rovnakého pohlavia.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  2. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  7. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  8. Company´s autumn in the High Tatras
  9. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  10. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 095
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 28 721
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 020
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 470
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 495
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 258
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 238
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 121