Plodiny môžu byť superodolné proti herbicídom

Používanie herbicídov, chemických prípravkov na selektívne ničenie burín, je kľúčovou agronomickou metódou. Zo všeobecne ekologických hľadísk ju možno kritizovať. No bez nej by dostatočné výnosy pri monokultúrnom pestovaní plodín boli otázne.


Herbicídy, pravdaže, nesmú byť toxické pre ľudí a živočíchy. To sa ako-tak darí zabezpečiť. Problematickejšie však je, aby naozaj boli selektívne a neničili aj plodiny.

Americký koncern Monsanto pred časom vyvinul bezpečný, lacný, účinný a "environmentálne priateľský" herbicíd glyphosát. Nadväzne dodal na trh geneticky upravené plodiny, ktoré glyphosát dobre znášajú. Dnes v USA predstavujú napríklad 80 percent pestovania sóje a bavlny.

Jedenásti odborníci z agrobiotechnologických firiem Verdia, Maxygen a Pioneer Hi-Bred International (všetko USA) na čele s Lindou Castleovou opísali v časopise Science enzým, ktorý odolnosť plodín proti glyphosátu ešte zvyšuje. Po prieskume enzýmov stoviek mikróbov, ktoré by mohli detoxifikovať glyphosát, zvolili enzým glyphosát N-acetyltransferázu (GAT) z pôdnej baktérie Bacillus licheniformis. Identifikovali jeho genetický základ a ten potom rôzne upravovali.

Po 11 kolách selekcie získali gén, ktorého enzýmový produkt detoxifikuje glyphosát desaťtisíckrát efektívnejšie ako pôvodný. Kukurica s génom pre tento enzým bezproblémovo znáša až šesťnásobné dávky glyphosátu, než aké normálne farmári používajú.

Veľmi sľubné sú aj pokusy s tabakom. Podľa doterajších poznatkov je GAT pre cicavce (vrátane človeka) celkom neškodný. Potrvá však ešte aspoň päť rokov, kým sa plodiny s génom GAT dostanú na trh, aby ich pestovatelia mohli plne využiť nesporné výhody glyphosátu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 39 440
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 498
  3. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 12 271
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 10 931
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 10 226
  6. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 8 060
  7. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 844
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 680
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 093
  10. Nestíhate nakupovať darčeky? 2 870