
Herbicídy, pravdaže, nesmú byť toxické pre ľudí a živočíchy. To sa ako-tak darí zabezpečiť. Problematickejšie však je, aby naozaj boli selektívne a neničili aj plodiny.
Americký koncern Monsanto pred časom vyvinul bezpečný, lacný, účinný a "environmentálne priateľský" herbicíd glyphosát. Nadväzne dodal na trh geneticky upravené plodiny, ktoré glyphosát dobre znášajú. Dnes v USA predstavujú napríklad 80 percent pestovania sóje a bavlny.
Jedenásti odborníci z agrobiotechnologických firiem Verdia, Maxygen a Pioneer Hi-Bred International (všetko USA) na čele s Lindou Castleovou opísali v časopise Science enzým, ktorý odolnosť plodín proti glyphosátu ešte zvyšuje. Po prieskume enzýmov stoviek mikróbov, ktoré by mohli detoxifikovať glyphosát, zvolili enzým glyphosát N-acetyltransferázu (GAT) z pôdnej baktérie Bacillus licheniformis. Identifikovali jeho genetický základ a ten potom rôzne upravovali.
Po 11 kolách selekcie získali gén, ktorého enzýmový produkt detoxifikuje glyphosát desaťtisíckrát efektívnejšie ako pôvodný. Kukurica s génom pre tento enzým bezproblémovo znáša až šesťnásobné dávky glyphosátu, než aké normálne farmári používajú.
Veľmi sľubné sú aj pokusy s tabakom. Podľa doterajších poznatkov je GAT pre cicavce (vrátane človeka) celkom neškodný. Potrvá však ešte aspoň päť rokov, kým sa plodiny s génom GAT dostanú na trh, aby ich pestovatelia mohli plne využiť nesporné výhody glyphosátu.