SME
Piatok, 24. september, 2021 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Plodiny môžu byť superodolné proti herbicídom

Používanie herbicídov, chemických prípravkov na selektívne ničenie burín, je kľúčovou agronomickou metódou. Zo všeobecne ekologických hľadísk ju možno kritizovať. No bez nej by dostatočné výnosy pri monokultúrnom pestovaní plodín boli otázne.


Herbicídy, pravdaže, nesmú byť toxické pre ľudí a živočíchy. To sa ako-tak darí zabezpečiť. Problematickejšie však je, aby naozaj boli selektívne a neničili aj plodiny.

Americký koncern Monsanto pred časom vyvinul bezpečný, lacný, účinný a "environmentálne priateľský" herbicíd glyphosát. Nadväzne dodal na trh geneticky upravené plodiny, ktoré glyphosát dobre znášajú. Dnes v USA predstavujú napríklad 80 percent pestovania sóje a bavlny.

Jedenásti odborníci z agrobiotechnologických firiem Verdia, Maxygen a Pioneer Hi-Bred International (všetko USA) na čele s Lindou Castleovou opísali v časopise Science enzým, ktorý odolnosť plodín proti glyphosátu ešte zvyšuje. Po prieskume enzýmov stoviek mikróbov, ktoré by mohli detoxifikovať glyphosát, zvolili enzým glyphosát N-acetyltransferázu (GAT) z pôdnej baktérie Bacillus licheniformis. Identifikovali jeho genetický základ a ten potom rôzne upravovali.

Skryť Vypnúť reklamu

Po 11 kolách selekcie získali gén, ktorého enzýmový produkt detoxifikuje glyphosát desaťtisíckrát efektívnejšie ako pôvodný. Kukurica s génom pre tento enzým bezproblémovo znáša až šesťnásobné dávky glyphosátu, než aké normálne farmári používajú.

Veľmi sľubné sú aj pokusy s tabakom. Podľa doterajších poznatkov je GAT pre cicavce (vrátane človeka) celkom neškodný. Potrvá však ešte aspoň päť rokov, kým sa plodiny s génom GAT dostanú na trh, aby ich pestovatelia mohli plne využiť nesporné výhody glyphosátu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Vyše 50 prokurátorov vystúpilo proti Žilinkovi v auguste.


1 h
Týždeň Petra Schutza

Príčinou rastu cien je šprint EÚ za uhlíkovou neutralitou.


23. sep
Richard Sulík.

O rozpočtovej zodpovednosti a reformách s ministrom hospodárstva.


a 1 ďalší 17. sep

Neprehliadnite tiež

Naše chápanie evolúcie sa neustále vyvíja.


26m

Musíme si pestovať aktívnu nádej, radí psychologička.


2 h

Nové podcastové správy z vedy.


a 2 ďalší 6 h
Tieto stopy menia pohľad na osídlenie Severnej Ameriky.

Ameriku osídlili ľudia ako poslednú.


TASR 7 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. Schátrali tam kúpele, palác aj železnica. Ako kedysi vyzeralo Trnavské mýto?
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Znalec slovenského brandy
  10. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  1. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  2. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  3. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  8. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  9. Spravte si zásoby zdravia
  10. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 810
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 5 107
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 019
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 922
  5. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 3 904
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 574
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 342
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 129
  9. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 082
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 591
Skryť Zatvoriť reklamu