Austin 6. novembra (TASR) - Vedci z Texaskej univerzity v Austine vyvinuli chemický test na určenie presného veku whisky. Pri reakcii sa farba liehoviny zmení z hnedej na žltú. Čím je žltá intenzívnejšia, tým je whisky staršia, uviedol Journal of the American Chemical Society.
Metóda Sheryl Wiskurovej a Erica Anslyna sa opiera o fakt, že časom sa vo whisky, skladovanej v dubových sudoch, hromadia určité kyseliny. Tieto kyseliny rozpozná špeciálna molekula (receptor), ktorá sa na ne naviaže. Receptor pri tom uvoľní farbiacu látku.
Chemikom sa farebným testom podarilo správne určiť vek viacerých druhov škótskej Single Malt Whisky. Testované vzorky mali od päť do 16 rokov.
Vek whisky sa doteraz zisťoval meraním obsahu kyseliny gallovej. Ten však kolíše v závislosti od dreva, z ktorého bol sud vyrobený, a tiež od veku sudu a jeho skladovania. Test preto nebýval veľmi spoľahlivý.
Nový farebný test je presnejší a podľa Wiskurovej a Anslyna je vhodný aj na určovanie veku vín skladovaných v dubových sudoch. Na to ale treba vyvinúť nový receptor, pretože by sa na molekulu mohla naviazať aj kyselina vínna.