Nemeckí vedci identifikovali molekulárny spúšťač kvitnutia rastlín

Kolín nad Rýnom 16. februára (TASR) - Nemeckí vedci z Ústavu Maxa Plancka pre výskum pestovania rastlín v Kolíne nad Rýnom objasnili molekulárnu podstatu ...

Kolín nad Rýnom 16. februára (TASR) - Nemeckí vedci z Ústavu Maxa Plancka pre výskum pestovania rastlín v Kolíne nad Rýnom objasnili molekulárnu podstatu mechanizmu kvitnutia rastlín. Vo vnútorných hodinách rastlín objavili molekulárny spínač, ktorý im umožňuje registrovať meniace sa ročné obdobia a spustiť kvitnutie v pravý čas, informoval časopis Science.

Hlavnú úlohu v procese kvitnutia zohráva proteín menom constans, ktorý sa začne hromadiť v jadrách buniek v čase, keď sú rastliny vystavené dlhšiemu pôsobeniu slnečného žiarenia v prvých jarných dňoch. V zimných mesiacoch, keď sú dni kratšie, sa proteín v bunkách rýchlo rozkladá.

Základom objasnenia molekulárnej podstaty kvitnutia sa stali dve skutočnosti. Prvou boli pozorovania Erwina Bünninga, ktorý sa pokúšal na tabaku objasniť fotoperiodizmus - regulačný mechanizmus riadiaci vývoj organizmu v závislosti od dĺžky dňa. Fotoperiodizmus neovplyvňuje iba kvitnutie, ale aj plodnosť, opadávanie listov a ďalšie prejavy rastliny.

Druhou skutočnosťou bolo prečítanie genómu modelovej rstliny Arabidopsis thaliana. Vďaka tomu mohli kolínski vedci identifikovať gény, ktoré zabezpečujú, že rastlina začne na jar kvitnúť v dôsledku predlžujúcich sa dní.

Výskumníci ďalej zistili, že ak jeden z týchto génov, ktorý sa podieľa na procese kvitnutia, nie je aktívny, rastlina nedokáže odlíšiť dlhšie a kratšie dni. Jedným z kľúčových génov je constans, ktorý kontrolujú vnútorné hodiny rastliny. Tie spustia tvorbu jeho madiátorovej RNA (ribonukleovej kyseliny) asi 12 hodín po svitaní a táto pokračuje až do nasledujúceho rána.

Nemeckí vedci objasnili aj ďalší mechanizmus, ktorým svetlo pôsobí na proteín constans. Podieľajú sa na ňom rôzne rastlinné proteíny. Všetky opísané procesy sa netýkajú iba rastliny A. thaliana. S veľkou pravdepodobnosťou majú význam pre všetky kvitnúce rastliny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Prečo sa ľudia nechávajú očipovať

Prehľad technologických správ týždňa.

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 246
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 771
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 969
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 762
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 167
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 014
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 630
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 614
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 357
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 755