Nemeckí vedci identifikovali molekulárny spúšťač kvitnutia rastlín

Kolín nad Rýnom 16. februára (TASR) - Nemeckí vedci z Ústavu Maxa Plancka pre výskum pestovania rastlín v Kolíne nad Rýnom objasnili molekulárnu podstatu ...

Kolín nad Rýnom 16. februára (TASR) - Nemeckí vedci z Ústavu Maxa Plancka pre výskum pestovania rastlín v Kolíne nad Rýnom objasnili molekulárnu podstatu mechanizmu kvitnutia rastlín. Vo vnútorných hodinách rastlín objavili molekulárny spínač, ktorý im umožňuje registrovať meniace sa ročné obdobia a spustiť kvitnutie v pravý čas, informoval časopis Science.

Hlavnú úlohu v procese kvitnutia zohráva proteín menom constans, ktorý sa začne hromadiť v jadrách buniek v čase, keď sú rastliny vystavené dlhšiemu pôsobeniu slnečného žiarenia v prvých jarných dňoch. V zimných mesiacoch, keď sú dni kratšie, sa proteín v bunkách rýchlo rozkladá.

Základom objasnenia molekulárnej podstaty kvitnutia sa stali dve skutočnosti. Prvou boli pozorovania Erwina Bünninga, ktorý sa pokúšal na tabaku objasniť fotoperiodizmus - regulačný mechanizmus riadiaci vývoj organizmu v závislosti od dĺžky dňa. Fotoperiodizmus neovplyvňuje iba kvitnutie, ale aj plodnosť, opadávanie listov a ďalšie prejavy rastliny.

Druhou skutočnosťou bolo prečítanie genómu modelovej rstliny Arabidopsis thaliana. Vďaka tomu mohli kolínski vedci identifikovať gény, ktoré zabezpečujú, že rastlina začne na jar kvitnúť v dôsledku predlžujúcich sa dní.

Výskumníci ďalej zistili, že ak jeden z týchto génov, ktorý sa podieľa na procese kvitnutia, nie je aktívny, rastlina nedokáže odlíšiť dlhšie a kratšie dni. Jedným z kľúčových génov je constans, ktorý kontrolujú vnútorné hodiny rastliny. Tie spustia tvorbu jeho madiátorovej RNA (ribonukleovej kyseliny) asi 12 hodín po svitaní a táto pokračuje až do nasledujúceho rána.

Nemeckí vedci objasnili aj ďalší mechanizmus, ktorým svetlo pôsobí na proteín constans. Podieľajú sa na ňom rôzne rastlinné proteíny. Všetky opísané procesy sa netýkajú iba rastliny A. thaliana. S veľkou pravdepodobnosťou majú význam pre všetky kvitnúce rastliny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Páči sa ti na južnom Spiši, milá Lívia? (píše Michal Havran)

Je to možné, že sme niečo také dopustili?

Autorská strana Petra Schutza

Sťahovanie slučky, mŕtvola Danko a mainstreamová Lívia

Aura reformátora, ktorú si bin Salmán pestoval, je poškodená.

Neprehliadnite tiež

K nepreskúmanému Merkúru poletí sonda

Štart je naplánovaný na sobotu 20. októbra 2018.

Podcast Klik

Klik - herný špeciál: Prežijú ťažké hry?

Podcast o hrách a hraní.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 077
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 957
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 458
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 705
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 586
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 097
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 806
  8. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 6 576
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 017
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 613