Amsterdam 20. septembra (TASR) - Dánsky vedec tvrdí, že vie "vyrobiť" mäso bez toho, aby usmrtil zviera. Wiete Westerhof z univerzity v Amsterdame plánuje použiť na výrobu mäsa tú istú metódu, ktorou sa vyrába umelá koža. Verí, že bude schopný vyprodukovať vo veľkých kontajneroch až 50 kilogramov vážiace kusy.
Mäso má byť vyprodukované z kolagénových častí a živočíšnych buniek odobraných zvieracím darcom, pričom nebudú usmrtené. Bunky sa potom budú na kolagéne v laboratórnych podmienkach ďalej množiť.
Päťtisíclitrové kontajnery budú obsahovať 62 rôznych zlúčenín, potrebných pre rast buniek, vrátane 20 aminokyselín, 12 vitamínov a rozličných enzýmov.
Dánsky vedec tvrdí, že bude schopný vyprodukovať hovädzie, kuracie, bravčové ako aj kengurie či veľrybie mäso.
"Produkt bude mať štruktúru a chuť ako netlsté mäso a zvieratá nebudú musieť ďalej zomierať," nechal sa počuť Westerhof.
Momentálne hľadá dánsky vedec spolu s ďalšími dvoma vlastníkmi patentu na výrobu umelého mäsa investorov na rozbehnutie projektu.