Londýn 2. októbra (TASR) - Je to dôverne známy problém: otvárate balíček keksov s nepríjemnou predtuchou, ktorá sa vzápätí potvrdí - namiesto chutného pečiva nachádzate len polámané omrvinky.
Qasim Saleem, študent z britskej univerzity v Loughborough, tvrdí, že túto záhadu konečne rozlúštil. Problém polámaných keksov vraj nie je taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad zdá.
Omrvinky v balíčku nie sú totiž dôsledkom nešetrného zaobchádzania, ale zložitého vzájomného vplyvu vzdušnej vlhkosti a obsahu vlhkosti v keksíku, ktorá vzniká, keď chladne.
Keď horúci keks vyberiete z pece, na krajoch nasaje vlhkosť, ktorá spôsobuje, že expanduje. Ale v tom istom momente stráca vlhkosť v strede, a to spôsobuje jeho zmršťovanie. A výsledné pôsobenie týchto dvoch opačne orientovaných síl má za následok vznik trhlín a následne úlomkov.
Autor štúdie a jeho lektor Ricky Wildman dúfajú, že výsledky tohto výskumu pomôžu výrobcom upraviť vlhkosť alebo teplotu výrobných liniek tak, aby dokázali vyprodukovať dokonalý keks. Jedným z riešení je zníženie teploty v peci.