SME

Vedci umelo dosiahli teplotu pol miliardtiny stupňa nad absolútnou nulou

Washington 11. septembra (TASR) - Vedcom z Massachusettského inštitútu technológií (MIT) v Cambridge sa podarilo dosiahnuť teplotu iba pol miliardtiny ...

Washington 11. septembra (TASR) - Vedcom z Massachusettského inštitútu technológií (MIT) v Cambridge sa podarilo dosiahnuť teplotu iba pol miliardtiny stupňa nad absolútnou nulou (mínus 273,15 stupňov Celzia). Je to najnižšia teplota umelo vytvorená človekom, informuje v najnovšom čísle časopis Science.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Doterajší teplotný rekord mal hodnotu tri miliardtiny stupňa nad absolútnou nulou (tri nanokelviny). Prekonal ho tím vedcom, v ktorom je aj nemecký držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Wolfgang Ketterle.

SkryťVypnúť reklamu

"Ultrahlboko schladené plyny enormne zlepšia precíznosť merania," povedal Ketterleho kolega David Pritchard. Umožnia napríklad zostrojiť presnejšie atómové hodiny alebo lepšie senzory na meranie gravitácie.

Pri absolútnej nule sa atómy prestanú úplne pohybovať. Pri izbovej teplote sa naopak rútia priestorom rýchlosťou prúdových lietadiel. Najnovšia rekordná teplota znižuje pohyblivosť atómov na milióntinu. To znamená, že na prekonanie piatich centimetrov potrebujú jednu minútu.

Vedci očakávajú, že pri takejto nízkej teplote objavia nové fyzikálne fenomény. Okrem iného chcú zistiť, ako reagujú atómy na styk s povrchom a ako sa pohybujú v úzkom kanáli.

V roku 1995 vedci prvýkrát ochladili plyny pod hranicu jedného mikrokelvina, čo je milióntina stupňa nad absolútnou nulou. Vtedy objavili novú formu hmoty, ktorú nazvali Boseho-Einsteinov kondenzát.

SkryťVypnúť reklamu

Všetky častice v tomto kondenzáte sú orientované jedným smerom. Za tento objav dostali Ketterle a jeho americkí kolegovia Eric Cornell a Carl Wieman v roku 2001 Nobelovu cenu za fyziku.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 475
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 246
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 024
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 865
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 477
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 170
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 946
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 118
SkryťZatvoriť reklamu