SME
Piatok, 24. september, 2021 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Vedci objavili nové dochucovadlo

Münster 11. augusta (TASR) - Nemeckí vedci objavili látku, ktorá zosilní slanú, sladkú alebo pikantnú chuť pokrmov. Nazýva sa alapyridain a je to prvá ...

Münster 11. augusta (TASR) - Nemeckí vedci objavili látku, ktorá zosilní slanú, sladkú alebo pikantnú chuť pokrmov. Nazýva sa alapyridain a je to prvá látka, majúca vplyv na viac ako jednu chuť, uviedol časopis Chemical Senses.

Vedecký tím Thomasa Hofmanna z univerzity v Münsteri izoloval alapyridain z hovädzieho bujónu. Pretože nemá na rozdiel od iných dochucovadiel ako napríklad glutamát žiadnu chuť, môže sa pridávať skoro do všetkých jedál. Alapyridain nepôsobí na kyslú alebo horkú chuť, ktorú majú napríklad citrónová šťava alebo káva.

Skryť Vypnúť reklamu

Novoobjavenou látkou by sa dalo prisladzovať jedlo ľuďom, ktorí môžu zo zdravotných dôvodov prijímať len malé množstvá cukru. Alapyridain by tiež mohol obmedziť používanie glutamátu. Pomohlo by to osobám trpiacim tzv. syndrómom čínskej reštaurácie, ktorých bolí krátko, ale intenzívne hlava po zjedení čínskych jedál.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Vyše 50 prokurátorov vystúpilo proti Žilinkovi v auguste.


4 h
Týždeň Petra Schutza

Príčinou rastu cien je šprint za uhlíkovou neutralitou.


23. sep
Richard Sulík.

O rozpočtovej zodpovednosti a reformách s ministrom hospodárstva.


a 1 ďalší 17. sep

Neprehliadnite tiež

Severoatlantické dýzové prúdenie.

Polárny prúd spôsobuje aj záplavy.


34m

Naše chápanie evolúcie sa neustále vyvíja.


3 h

Musíme si pestovať aktívnu nádej, radí psychologička.


5 h

Nové podcastové správy z vedy.


a 2 ďalší 9 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  2. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  3. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  4. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  5. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  6. Schátrali tam kúpele, palác aj železnica. Ako kedysi vyzeralo Trnavské mýto?
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Znalec slovenského brandy
  10. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  1. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  2. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  3. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  8. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  9. Spravte si zásoby zdravia
  10. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 539
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 5 891
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 099
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 150
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 795
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 533
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 312
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 134
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 124
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 596
Skryť Zatvoriť reklamu