Počítačový čip z uhlíkového nanovlákna

V procese komputerizácie sa pomaly, ale isto blíži „post-kremíková“ éra; vedcom z IBM sa podarilo vyrobiť signálny obvod z jediného vlákna uhlíka(!). Zároveň je to prvý logický obvod, ktorý je postavený z jedinej molekuly.

Tento obvod zatiaľ vykonáva len jednoduchú operáciu zapína sa do polohy zapnuté/vypnuté a naopak. Prvýkrát sa však ukázalo, že uhlíkové nanovlákna sa môžu použiť pri stavbe logických obvodov. „Na to, aby sa definitívne potvrdilo, či sa tieto uhlíkové obvody budú môcť použiť pri výrobe čipov, budú potrebné ešte 1-2 roky“, povedal pre The New York Times Dr. Phaedon Avouris z IBM Research, šéf projektu.

Avouris sa síce odmietol vyjadriť k otázke, kedy budú prvé uhlíkové nanočipy komerčne dostupné, povedal však, že tieto látky sú najlepším počítačovým kandidátom v novovznikajúcom odvetví molekulárnej elektroniky. „Nanotrubice v skúške obstáli, ukazuje sa, že fyzika v tomto prípade funguje“, povedal ďalej P. Avouris.

Výkon počítačových čipov sa neustále zvyšuje, ale súčasná technika ich výroby na kremíkovej báze dosiahne svoju fyzikálnu hranicu o 10 - 15 rokov. Novým prísľubom sú práve nanotrubice, ktoré dosahujú hrúbku len jednej stotisíciny hrúbky ľudského vlasu; ich priemer dosahuje zhruba rozmery 10 atómov.

O výskume IBM sa pochvalne vyjadril aj Charles M. Lieber, profesor na Harvard University v USA, jeden z popredných expertov v oblasti nanotechnológie. Nanotrubice nie sú jedinou technikou, ktorá by mala nahradiť kremíkové čipy. Vedci z konkurenčnej spoločnosti Hewlett—Packard sa zaoberajú postavením logického obvodu zo špeciálnych molekúl, ktoré by fungovali ako dvojpolohové spínače (on/off). Na rozdiel od klasických tranzistorov však tieto spínače zatiaľ nie sú schopné prenášať elektrický signál a počítač, ktorý by bol z takýchto kvázi-tranzistorov vyrobený, by musel používať iné metódy prenosu signálov. Vedci z IBM predniesli svoje výsledky na minulotýždňovej konferencii American Chemical Society v Chicagu a celý článok bude uverejnený v septembrovom vydaní časopisu Nano Letters. (NY Times)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

ŽENA

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Neprehliadnite tiež

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 452
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 485
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 483
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 8 481
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 327
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 603
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 055
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 829
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 692
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 302