BRATISLAVA. Strava bohatá na antioxidanty môže vo všeobecnosti zlepšiť zdravie a predĺžiť život. Samotná úloha antioxidantov v úprave dĺžky života je však otázna.
Ľudské telo pri premieňaní potravy na energiu vytvára takzvané voľné radikály, o ktorý sa verilo, že urýchľujú starnutie a poškodzujú bunky. Antioxidanty, ktoré vo veľkom obsahuje napríklad bobuľovité ovocie, ibištek či zelený čaj, na seba voľné radikály viažu a odstraňujú ich z tela.
Nesprávna teória
Nová štúdia McGillovej univerzity ukazuje, že práve voľné radikály môžu podporovať dlhovekosť. Tím vedcov zistil, že pri červoch Caenorhabditis elegans voľné radikály spúšťajú v bunkách mechanizmus, ktorý podporuje ich obranyschopnosť a predlžuje im život.
"Ľudia veria, že voľné radikály sú škodlivé a spôsobujú starnutie, no tá teória je nesprávna,“ povedal podľa tlačového vyhlásenia McGillovej univerzity Siegfried Hekimi, ktorý sa na výskume podieľal.
Biológ tvrdí, že nový výskum obracia starú teóriu naruby. Počet voľných radikálov v tele, ktorý sa s postupujúcim vekom zvyšuje, je podľa neho znakom snahy organizmu zastaviť starnutie a nie výsledkom zlyhávajúcej ochrany buniek, ako predpokladala stará teória. Svoje zistenia výskumníci publikovali v časopise Cell.
Zvýšiť počet voľných radikálov
Vedci tiež dokázali, že ak zvýšia množstvo voľných radikálov v tele červov, výrazne im predĺžia život. Podrobné opísanie mechanizmu, akým voľné radikály posilňujú ochranu buniek, môžu byť veľmi dôležité pre výskum liečby degeneratívnych mozgových ochorení.
Množstvo štúdií v minulosti zdokumentovalo, že strava bohatá na čerstvú zeleninu a ovocie, ktoré sú dobrým zdrojom antioxidantov, ale aj vitamínov či minerálov, prispieva k predĺženiu života aj zdraviu.
Antioxidanty podávané formou tabletky však nemajú takmer žiadny efekt.