SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Vedci pripravili matematický recept, ako pripraviť ideálnu šálku kávy (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

 

Tento článok je čistý nemysel, alebo im v tej USA hrabe.
 

Vedci vyskumali to

čo inžinieri vo firmách čo vyrábajú automatické espresso maty aplikujú už niekoľko veľa rokov.
Mali by radšej vyskumat či to už pred nimi dávno niekto nevymyslel.
 
Hodnoť

 

Nuž, keď to vyskúmali v Amerike... tak to musí byť pravda.
 

 

a keby to vyskúmali súdruhovia z NDR, tak byto pravda nebola?
 
Hodnoť

 

Prvé dve reakcie na článok sú krásny výsledok školského systému. Neúcta k overeným faktom, pohŕdanie vedou založenou na medzinárodnej spolupráci, ktorá nerozlišuje národnosť a hlavne žiadny protiargument založený na overiteľných faktoch. Takéto reakcie by SME malo mazať automaticky ako bezpredmetné. Inak dobrý článok, ktorý prešiel riadnym odborným recenzným konaním a v ktorom sa autorom aj podarilo dokázateľne preukázať ich zámer.
 

Problém je skor

že z praxe sú tie výsledky známe už viac ako desaťročie.
 

 

Vies, keby sme nevedeli, ako vyskum v usa funguje, aj by sme im verili, ale mame svoje skusenosti...
 

Ten vyskú musi strasne zle

fungovat, ked maju najlepsie univerzity a toolko nositelov nobeloviek. Hotova katastrofa. Lubyovu na nich, ta by im ukazala! Dualne vzdelavanie je cesta!
 

 

Tak, a ten vyskum im robia azijci a domaci beru granty na blbosti, a aby ich brali dalej, su ochotni aj popriet 10rocne inokrajne vedomosti, lebo amici to vedia lepsie...no uzasni vyskumnici...
 

Oo, mein Gott!

!
 

 

Ja viem, k nevire...:))
 

Mam tomu rozumiet tak,

ze sam neveris tomu, co si napisal?
 

 

Podla toho, co som pocul, nie su ti usaci vzdy taki anjeli vo vyskume ako sa tvaria...:))
 

Eviem, co znamena vo vyskume

byt anjelom a ani neviem coby mohlo byt zle na tom, ak na americkej spickovej uni robia vyskum aj cinania, Fini, Slovaci ci Japonci. Pripustam dokonca aj Madarov.
 

Musim to zdielat,

kym to nezmazu. Toto sa z mainstreamu nedozviem.
 

V tom recenzivanom clanku je

aj hlupost, ze hrubsie pomletie prinesie viac kavy. Hadam hotovej kavy je tolko, kolko vody pretlacime. Rozdiel je v koncentracii vyluhovanych latok vo vyslednom napoji, ktory sa tiez zhodou okolnosti vola kava. A kde zostala ta matdmatika? Oni nepouzili matematiku, oni emoiricky nasli nejake tabulkove vztahy skusa im najroznejsich kombinacii roznych parametriv, vratane hrubosti/je nosti pomletia.
Ok, este to mohol byt diletantsky preklad. Az tak ma ta problematika nezaujima, aby som cital povidny ckanok.
 
Hodnoť

 

Je pravda ze záleži na mletí kavy. Ak je veľmi na jemno,espresso može byť ako keby prepálene,ak je priliš na hrubo voda rýchlo pretecie ,potom mate pocit ze je to len taky preplach,ani penu nemusí mať. Jednoducho musíte mať nastavene mletie k danemu stroju a zaleží aj aky druch kavý mate. Podľa mňa zbytočny članok.
 

Neviem ci uplne,

ale len opakuje fakt, znamy kazdemu, kto si robi kavu na espresse doma - prilis jemne namleta kava je kontraproduktivna. Ma tendenciu znizovat prietok kavy, a tak aj jej prepalenie. O zvysenom namahani pristroja nehovoriac.
 
Hodnoť

 

Hlavne asi slo feskaom o to aby bola kava zakazdym rovnaka a usetrila sa nejaka korunka. Myslim ze chut alebo crema neboli az tak podstatne...
 
Hodnoť

 

Američania zase objavili Ameriku.... už pred 40 rokmi, keď človek kupoval zrnkovú kávu v Tuzexe, tak tam bol mlynček, kde sa dala nastaviť hrúbka pomletia od 1 po 10... A každý si pomlel kávu, ako uznal za vhodné...
 

1 2 >

Najčítanejšie na SME Tech