Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Väčšina diét radí nesprávne, ukázala veľká štúdia o tukoch (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

Výborná zpráva

Drahý, milovaný pečený bôčik vitaj späť. :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Hmm,

k tomu kus poriadnej slaniny, dve nožičky kvalitnej domácej klobásy a bochník chleba =)

Ale nie je tuk ako tuk, na dopĺňanie tukov sú veľmi vhodné neodtučnené mliečne výrobky.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

A potom hybaj do hory drevo rúbať a na poli robiť...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pôjdem do roboty makať,

či to jestačí? :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

oprava

či to Nestačí?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

3 az 4 porcie ovocia denne? To neverim ze niekto jedava. To by som robil len na ovocie....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

vacsina ludi v diskussi neprecitala clanok zjavne :) Pise sa tam "3-4 porcie ovocia a zeleniny".

Co je mimochodom velmi lahke, zvladne to aj taky priemerny slovak s typickym jedalnickom:

1. ranajky parky s horcicou
2. desiata tablko/banan
3. obed maso ryza + daka miska salatu (davaju skoro vsade v jedalniach)
4. olovrant treska s rozkom
5. vecera maso so zemiakmi + daka zelenina (obycajna mrkva alebo trebars kusok kapusty)

A si vybaveny, 3 porcie ovocia a zeleniny, a nemusis ani jest klicky ako Doktor Bukovsky :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Už to vidím,

ako ma zamestnávateľ nechá v pokoji nadesiatovať či naolovrantovať. Aj keď je mi jasné, že pri nejakej tej kanclovej "nude" sa to určite dá.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Zo zakona

Mas ako zamestnanec narok na viacere kratke prestavky nielen obedovu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

3-4 porcie ovocia a zeleniny nie su az taka drama. Skus doplnit ranajky o banan, desiatu/olovrant o jablko/hrusku, obed a vecer o salat. A mas urcite 4-5 davok ovocia a zeleniny za den. Ja napriklad mulujem banany, jalbka, hrusky a mrkvu. Ked idem na dlhsiu cestu autom, zena to nakraja do misiek a cela rodina chrumeme v aute nieco zdrave. Ta zdrava vyziva je len o "chceni", nie je to ani o peniazoch.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Takže čo mám jesť teraz?
Keby jem 5 porcií ovocia denne, tak zrejme by som tých sacharidov prijal viac než 50%.
Ale zase by som mal dost vlákniny a minimum bielkovín. Tak potom si k tomu ovociu dávať biele mäso. A tuky čo? Takže zhrniem to, kuracie mäso s ovocím a orechami napríklad.

Nejaká firma, ktorá mi týchto 5 porcií bude nosiť?
Ako niekedy by som ocenil zhnutie v týchto článkoch, proste spraviť nejakú pridanú hodnotu k tomu preloženému výcucu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

A proč by Ti to měla nějaká

firma nosit? Něco si můžeš odnést z domu i sám. V práci si to jen v mikrovlnce přihřeješ, pokud bude třeba. Já si do práce nosím svačinu z domu, tedy alespoň na první den. Zbytek je na veřejném stravování. Smaženým věcem se úmyslně vyhýbám. Denně alespoň jedno teplé vařené jídlo. I vývar či jiná podobná polévka je fajn. A na pití žádná kola či jiné přeslazené vody. S minerálkami střídmě. V termosce si nosím lehce sirupem přislazenou vodu (já vím, čistá by byla lepší, ale každý máme nějakou neřest). Mám velmi sedavé zaměstnání. Kdybych si dopřál úplně, co hrdlo ráčí, tak bych se na své pracoviště ani nedostal:) V pohybu mám, sebekriticky uznám, velké reservy:(
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

hej

a 2 dni dozadu velky clanok ako svina kde pisu ze vegetariansto ma velky vplyv na znizenie infarktu a mrtvice...

a teraz sa vtom vyznaj...

ps: piste taketo clanky kde rakovina hrubeho creva je v top10 v umrtnosti na slovensku u muzov... je uplne jednoznacne z coho to je...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Jednoduché ako facka

vedci v tom majú sami guláš. Ten úplatný, ktorý potrebuje len nejako vydokladovať minuté peniaze z grantu, sa bude držať cez kopirák toho, čo už niekto rovnako "šikovný" vyplodil pred ním. U nás sa o strave a stravovaní všeobecne nehovorí, na všetko je taký expert, či onaký expert a pritom sú to všetko ľudia, ktorí to možno ani neštudovali a prezentujú cudzie názory zozbierané po internete ako svoje a zarábajú na tom.
Je samozrejmé, že potrebujeme tuky, cukry i bielkoviny, no dodnes sa ani lekári nedokážu zhodnúť na tom, koľko by malo byť čoho. Všetci sa zhodujú len na tom, že rafinované cukry by mali mať najmenší podiel, pritom sa dnes vyskytujú takmer vo všetkých potravinách.
Tuky. Modelka v reklame nám bude tvrdiť, že nízkotučný jogurt je dôvodom jej línie, čo je blbosť ako vyšitá. Všetci potrebujeme tuky, aby sa mali v čom živiny získané z trávenia rozpúšťať. Tuky neznamenajú automaticky tukové zásoby, ktoré si telo tvorí z nadbytkov.
Doktori budú básniť o cholesterole a ďalších podobných veciach, avšak - ak chcete žiť zdravo, neznamená to, že sa musíte vzdať všetkých tých dobrôt čo máte radi, len si ich buď doprajete menej často, alebo ich vyvážite zvýšenou telesnou námahou, aby ste energiu získanú z daného jedla dokázali účinne spotrebovať.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

tuky predsa nemusia znamenat maso. Celkovo sa o tych tukoch v clanku pise zalostne malo.
Vacsina nasincov si pod pojmom tuky predstavi vyssie uvadzany bocik, slaninku, tucne syry.

Sledovat druh a kvalitu tukov a spravy pomer Omegy 3 6 a 9. V dnesnej zapadniarskej (cize aj nasej) strave je sokujuca nevyvazenost tychto troch, neviem presne teraz spravne ratio ale prave 'zdravou stravou' sa tato rovnovaha moze vyvazit.

Rozdiel je napriklad v ...tuku z olejnatej ryby, avokada, vlasskych orechov ci lanoveho semiacka alebo olivoveho oleja a v tuku so slnecnicoveho oleja, cerveneho masa alebo syrov.

Takisto netreba podcenovat kvalitu tukov. smazeny rezen na prepalenom ohni nie je to iste ako zapekane zemiaky so zeleniou pecene s kvalitnym olivovym olejom, posypane tekvicovymi semiackami.

Ako desert cerstve ovocie napriklad, mmmm :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ja to chapem,

ale bezny slovak si pod tukom predstavi slaninku oskvarky klobasku a reznik na slnecnicovom oleji...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nutricny poradcovia a podobni experti

Pracujem vo firme s lekarmi. Jeden kardiolog raz povedal, ze najvacsou hrozbou pre zdravu vyzivu nie su tuky, ale rozny nutricny poradcovia... Zakladom kazdej rozumnej diety su tri veci:
1. Dokladna analyza zdravotneho stavu vratane krvneho obrazu a EKG
2. Zacat malymi zmenami a vyvarovat sa z extremu do extermu: redukcia sladkych napojov, sladkosti a alkoholu. Namiesto kolaca jablko/melon, namiesto horalky banan. A kludne nechat rezen.
3. VIAC POHYBU - ziadna dieta nenahradi dostatok pohybu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

tak tak, navyse kazda dieta je z principu zla - lebo uz je to len hasenie ohna a nie prevencia. Navyse, ak sa clovek drasticky obmedzuje, vydrzi len docasne.

Jediny kluc ku zdraviu, a trvale udrzatelnej vahe dozivotne je sedliacky rozum - jest zdravu, striedmu a vyvazenu strava a co najviac cerstvych (a najmenej spracovanych) potravin. A preboha ziveho pohnut tym lenivym zadkom, co cely den prdi do stolicky. Netreba behat maratony, ale aspon chodit pesi vsade, kde sa ta.

A to je cela veda, je to naozaj tak jednoduche a hlavne, bez problemov sa to da vydrzat cely zivot. Cudujem sa, ze to tolko ludi nevie pochopit ake lahucke je to nebyt obezny a byt zdravy.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

nie celkom suhlasim s

bodom 3

dobrou stravou ale zlym pohybom vies zredukovat vahu a byt zdravy
zlou stravou ale dobrym pohybom nemusis byt zdravy...

navyse bavit sa vseobecne je blbost, kazdy organizmus alebo travenie je individualne, niekdo travi niektore potrviny lepsie ako ine horsie...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

S pohybem máš nepochybně pravdu

Říká se , že ani pohyb na zdravém vzduchu nenahradí pohyb na zdravém těle:) Asi jde o to, jakému pohybu dáaváš přednost:)
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Tech