Čítal som originál z New Scientist No. 2984/ 30/08/2014 asi pred mesiacom. Problémom článku je, že sa odvoláva na jednu štúdiu, hoci štúdií na účinnosť rôznych vitamínov sú desiatky. Ak niekto chce solídne zhodnotiť, či mu nejaký vitamín alebo minerál môže pomôcť, tak ideálne je ísť na pubmed a dať do vyhľadávača svoju diagnózu a názov vitamínu alebo minerálu. Určite narazí na nejakú štúdiu, ktorá mu prinesie viac informácií ako článok, ktorý len veľkolepo zhrnie jedinú z mnohých štúdií.
Mne vyslovene vadí, že potom takéto články ovplyvňujú mienku ľudí, ktorí sa vykašlú na prevenciu, lebo si to prečítali v SME a potom do seba pchajú chemické farmaceutické produkty. A ešte mi vadia tieto bombastické názvy článkov, ako je tento.
Uvediem príklad: Teraz niekto si povie, že vitamín C je šmejd, lebo 60 mg prijme z potravy. 60 mg Vit C nie je nejaký odhad, ale je to množstvo, ktoré človek potrebuje na to, aby nedostal skorbut, čo bolo bežné ochorenie pri slabej výžive. Ale to neznamená, že telo potrebuje len a len 60 mg Vit C.
len zdôrazním, že pri príprave textu sme naozaj nevychádzali len z New Scientist. prerešeršovali sme stovky výskumov a vychádzali z viacerých z nich :)
Je tomu už dávno, čo sa aj pre Európanov stali základným zdrojom vitamínu C zemiaky. Znie to ako klišé, keď sa vždy o C píše v súvislosti s citrusmi, prípadne s kyslou kapustou. Zemiaky sú v jedálníčku č. 1 v pozícii zdroja tohto vitamínu.
Neviem, odkial mas informaciu, ktoru tu prezentujes, ale zemiaky ani zdaleka nemaju taky obsah vitaminu C, ako povedzme paprika, alebo kapusta, ci citrusy. Obsah vitaminu C v zemiakoch je priblizne na urovni cukety... Zdroj: http://www.lenntech.com/fruit-...
pretože pokiaľ viem, tak sa vitamín C varením alebo pečením ničí, takže pokiaľ neješ surové zemiaky, tak v uvarenom zemiaku ostane odhadom cca 3 mg vitamínu C, čo je príliš málo.
Vitaminy na papieri, to znie inovativne. Mimochdom, ja sa otuzujem, aj ed je -30, voda cca 3*, 2 az x do tyzdna, v spojeni so saunou a bez c v tabletach by som to asi nezvladal. Ale mozno len sam seba klamem.
Pokial viem, tak britska NHS ma tim ktory aktualizuje ich odporucania pre verejnost aj podla najnovsich vyskumov. Tvrdia, ze staci 40 mg denne: http://www.nhs.uk/Conditions/v... Ale zas, na druhej strane tvrdia aj to, ze pri konzumacii pod 1000 mg denne nie je dovod obavat sa problemov. Navyse, konzumaciu nadmerneho mnozstva vit. C telo zvacsa riesi tak, ze cloveka prezenie, tak problem je skor prakticky napr, najst WC ked sme niekde na turistike (najlepsia prevencia :) a pod.
Slabinou clanku je podla mna to, ze nie je adaptovany na slovensky kontext (okrem prepisu kiwi na kivi :)). Mnohe vyskumy odporucaju konzumovat v nasich zemepisnych sirkach na kazdodennu potrebu Vitaminu C konzumovat skor cibulu a cesnak, a naopak subtropicke ovocie pomaranc a kivi odporucaju najma v zime jest iba v malom mnozstve, pretoze toto ovocie schladzuje telo, a clovek potom skor prechladne a nasledne ma vyssiu potrebu vitaminu C. Niekedy sa spomina laicke pravidlo 90 % lokalnych produktov plus 10 % exotickych ako univerzalna prevencia tych problemov ktore zdanlivo paradoxne vzniknu ked kvoli vit. C zacneme vo velkom konzumovat subtropicke a tropicke ovocie.
Navyse, pomarance a kivi ktore sa dovazaju do SR su zvacsa nekvalitne, chemizovane a zberane skor ako su zrele, v dosledku coho maju menej vitaminu C ako normalne dozrete ovocie, napr. v SR dopestovane a normalne zozberane cierne ribezle ci jahody su lepsim zdrojom vitaminu C nielen pre lepsiu vstrebatelnost, ale aj pre vyssi obsah vitaminu C.
Nedozvedel som sa, či sú umelé vitamíny iba šmejdy z lekárne.
ak ste trošku aktívny športovec, cvičíte pre schudnutie, máte rýchly metabolizmus.... tak DDP* doporučovaná denná dávka je naozaj iba orientačná, dajte si kľudne dvojitú dávku. samozrejme, že najlepšie je prírodné.... predávkovanie hrozí iba pri mnohonásobnom a dlhodobom používaní a hlavne pri D E K A vitamínoch rozpustných v tukoch.
podla mna najvasci problem s umelymi vitaminami je, ze ludia sa na ne spoliehaju ako na spasu a kaslu na vyvazenu stravu plnu zeleniny, orechov a ovocia... myslia si, ze sa mozu krmit fast food a potom si dat nejake tabletky... jednoducho to tak nefunguje.
Vit C, B, kalcium, magnezium a zinok.. aktivny sportovec (viac nez 5 treningovych jednotiek za tyzden) toto potrebuje vo vyssich davkach.
B na zvysenie energie a prijmu zivin do svalov co je spojene aj s regeneraciou. C, magnezium, zinok, kalcium na lepsiu regeneraciu, spanok a tvorbu hormonov.
Strava, aj pestra, je casto nedostatocna pretoze obsah vitaminov a mineralov moze byt nizky aj ked nutricny objem je dodrzany. To ze je pestry jedalnicek neznamena ze produkty su v nutnej kvalite. Aby sa pozadovane mnozstvo dalo ziskat zo stravy bol by nutny ovela vyssi objem potravin co ma zasa dopad na travenie a veci s tym spojene (poruchy spanku, horsia regeneracia, nizsi vykon). A pre sportovca s obmedzenou hmotnostou to je nemyslitelne.
Neaktivny clovek, sedavy alebo s obcasnym pohybom ziadne tabletky nepotrebuje. Skor potrebuje pohyb.
"Niektoré výskumy naznačujú, že zinok a zinkové potravinové doplnky môžu spomaľovať problémy so zrakom, ktoré zapríčiňuje starnutie" ma prekvapilo. Nedávno sm čítal výsledky štúdie, ktorá varovala, že nadbytočný "luxusný" príjem zinku može práveže urýchliť nástup problémov so zrakom - zelený zákal. Príležitostne užitá tabletka zinku však pravdepodobne nijako neublíži (a dotyčnému môže navodiť dobrý pocit, že niečo "urobil" pre svoje zdravie, hoci zďaleka lepším počinom v tomto smere by bolo používať namiesto výťahu schody, dať si prechádzku rezkým krokom a pod.
povodne som chcel napisat samostantny prispevok, ale dam to ako odpoved. V nasej spolocnosti snad okrem vitaminu D nie je problem nedostatok vitaminov (a mineralov), skor naopak a je nebezpecie predavkovania. Vyssi prijem zinku - na lacno aj v pasme 50 mg/day moze sposbit katastrofalny deficit medi - humas swayback disease (vid napriklad zink z pasty na protezy - nechcem davat linky, lebo nemam rad autocitacie). Je vela pripadov toxicity zinku - opat prejavujica sa ako deficiencia medi (indukcia metallothioneinu v enterocytoch). Ovela vacsie nebezpecenstvo ako by naznacoval clanok. Tak isto vitamin B6 toxicity si zasluzi hlbsiu debatu.
syntetický versus prírodný je viac problémov. Napr. syntetická výroba úplného vitamínu E je pomerne problematická a teda drahá. Píšem "úplného" zámerne, lebo úplný vitamín E sa skladá z ôsmich molekúl (zložiek) a na našom trhu je aj ten prírodný v podstate nedostupný. A ak sa aj vyskytuje, tak ide max. o 4 zložky tokoferolu. Tokotrienol, ktorý je tiež súčasťou úplného vitamínu E sa synteticky vôbec nevyrába. A tiež ide o 4 zložky. Moja osobná skúsenosť je ale jednoznačne za ten kompletný prírodný osem zložkový. A doporučujem jednoznačne napr. pri dekubitoch. Kto mal niekedy v živote to "šťastie", vie aký je to problém, aby sa ho zbavil.
Ak niekto chce solídne zhodnotiť, či mu nejaký vitamín alebo minerál môže pomôcť, tak ideálne je ísť na pubmed a dať do vyhľadávača svoju diagnózu a názov vitamínu alebo minerálu. Určite narazí na nejakú štúdiu, ktorá mu prinesie viac informácií ako článok, ktorý len veľkolepo zhrnie jedinú z mnohých štúdií.
Mne vyslovene vadí, že potom takéto články ovplyvňujú mienku ľudí, ktorí sa vykašlú na prevenciu, lebo si to prečítali v SME a potom do seba pchajú chemické farmaceutické produkty. A ešte mi vadia tieto bombastické názvy článkov, ako je tento.
Uvediem príklad: Teraz niekto si povie, že vitamín C je šmejd, lebo 60 mg prijme z potravy. 60 mg Vit C nie je nejaký odhad, ale je to množstvo, ktoré človek potrebuje na to, aby nedostal skorbut, čo bolo bežné ochorenie pri slabej výžive. Ale to neznamená, že telo potrebuje len a len 60 mg Vit C.
prerešeršovali sme stovky výskumov a vychádzali z viacerých z nich :)
Zemiaky
Obsah vitaminu C v zemiakoch je priblizne na urovni cukety...
Zdroj: http://www.lenntech.com/fruit-...
To ma prekvapuje
V Piane bude k dispozícii už zajtra večer. Ale v novinách to budete mať na papieri ;)
Mimochdom, ja sa otuzujem, aj ed je -30, voda cca 3*, 2 az x do tyzdna, v spojeni so saunou a bez c v tabletach by som to asi nezvladal. Ale mozno len sam seba klamem.
podla NHS staci 40 mg
Slabinou clanku je podla mna to, ze nie je adaptovany na slovensky kontext (okrem prepisu kiwi na kivi :)). Mnohe vyskumy odporucaju konzumovat v nasich zemepisnych sirkach na kazdodennu potrebu Vitaminu C konzumovat skor cibulu a cesnak, a naopak subtropicke ovocie pomaranc a kivi odporucaju najma v zime jest iba v malom mnozstve, pretoze toto ovocie schladzuje telo, a clovek potom skor prechladne a nasledne ma vyssiu potrebu vitaminu C. Niekedy sa spomina laicke pravidlo 90 % lokalnych produktov plus 10 % exotickych ako univerzalna prevencia tych problemov ktore zdanlivo paradoxne vzniknu ked kvoli vit. C zacneme vo velkom konzumovat subtropicke a tropicke ovocie.
Navyse, pomarance a kivi ktore sa dovazaju do SR su zvacsa nekvalitne, chemizovane a zberane skor ako su zrele, v dosledku coho maju menej vitaminu C ako normalne dozrete ovocie, napr. v SR dopestovane a normalne zozberane cierne ribezle ci jahody su lepsim zdrojom vitaminu C nielen pre lepsiu vstrebatelnost, ale aj pre vyssi obsah vitaminu C.