SME
Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Klíma mení jablká, sú sladšie (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

 

tak toto je pre mňa prekvapenie, keďže už roky neviem kúpiť skutočne dobré jablká. Kedykolvek kúpim jablká z Lídlu, Kauflandu alebo Billy skoro mi obráti žalúdok, takže s tým som skončil, pravidelne sú jablká zvnútra prehnité, sypké, kyslé, bez chute a vôńe. V jednote alebo coop to nie je inak a jablká z trhoviska tiež žiadna sláva. Naposledy som jedol skutočne dobré, sladké jablká s intenzívnou vôňou z ktorých strieka sladká štava snáď pred 10 rokmi.
 

 

treba vybehnut zo sk....neho slovenska a nakupit v zahranici. rakuske golden delicious su fakt delicious
 

Treba zájsť na lazy,

napríklad niekde na Krupinskú planinu a tam ešte dožívajú mnohé staré krajové odrody jabĺk s unikátnymi vlastnosťami. A my namiesto toho, aby sme ich chránili, ako národné poklady, sadíme našim podmienkam neprispôsobené moderné sorty na úbohých podpníkoch, ktoré by bez chemického "dopingu" ani nepriniesli úrodu, ani neprežili. Dnes sa pestuje ovocie krásne na efekt, ale bez chuti a nutričnej hodnoty. Navyše sa to zbiera pred reálnou zberovou zrelosťou, čiže do reálnej konzumnej zrelosti to nikdy nepríde. O chemickej kontaminácii takýchto výtvorov ani nehovorím.
...
Kto nejedol zrelé Hontianske končiarky, "kožovky", "štrúdlovky", "čapáky" a nespočetné množstvo bezmenných unikátnych jabĺk, ten ťažko pochopí čo vlastne pojem JABLKO zahŕňa.
 

máš pravdu

hlavnou príčinou zmeny chute jabĺk je fakt, že už nedostaneš kúpiť také odrody, ktoré boli bežné pred 40 rokmi
 

hmm

asi musis kupovat tie jablka na metraky, pretoze mne sa este pri niekolko kg spotrebe tyzdenne nestalo, aby boli jablka napr z lidla a bily take, ako ich popisujes..kupujem odtial slovenske, teda aspon od svk producenta a odrodu, ktora mi najviac chuti. paradoxne tebou popisovane vlastnosti mavaju jablka, ktore mam zo zahrady a su to mozno aj 20r stromy, cize spominana zmena klimy sa ich dotkla tak z polovice, obrazne povedane..a osobne som nejake extra rozdiely v ich chuti oproti kupovanym nezaznamenal..
 

 

hladaj pink lady http://en.wikipedia.org/wiki/C...
tvrde, stavnate, kyslost a sladkost vyvazena, avsak cena kolo 3€ za kilo...
 
Hodnoť

veľký frajer

ten Tošihiko, keď si pamätá, ako chutilo to, čo jedol pred 40 rokmi...
a je mi to divnô, pretože nemôžem zohnať sladké jablká. všetky čo kúpim, sú kyslé :-P
 

Mne to takto vyhovuje, lebo mam rad

kysle jablka, sladke nie. Tiez mam rad nedozrete banany, co je fajn, lebo ludia vacsinou kupuju tie dozrete, az prezrete, len sa na mna vsetci zvlastne pozeraju, ked s usmevom beriem vzdy tie najzelensie...:) Neviem preco, ale zboznujem tu trpkastu chut nedozretych :)
 

 

s bananmi som na tom rovnako :)
 

 

ja kupujem nedozrete a chvilu pred dozretim. potom na druhy den nemam na stole hnede banany a kym sa dostanem k poslednemu, tak je akurat dozrety :)
 
Hodnoť

Asi sa hodim o zem

Ocakavam, ze teraz niekdo uvedie obsah cukrov jablkach, pestovane teraz a v 70s rokoch. Tie iste odrody a zarucene pestovane za rovnakych podmienok. Lebo inac to neplati! Uz aj japonci sa dali na tuto cestu? To snad asi ani neuverim.
 
Hodnoť

Co jablka, ale pomarance !

Som minule omylom kupil pomarancovu stavu, oznacenu logom "Kvalita z nasich regionov". Este jej hodne chybalo, to sa bude musiet na Slovensku este hodne oteplit, aby to chutilo, ako pomarancova stava.
 
Hodnoť

No keď človek je jablká obraté 3 týždne

pred dozretím z hypermarketu ťažko posúdi či sú OK. Potom náhodou skúsi jablko zo susedovej záhrady a už je múdry ako rádio. Vraj otepľovanie ( z hľadiska, že sa tu objavili teplí bratia a studené sestry áno) ináč do neba volajúca sprostosť!!!!
 
Hodnoť

denisa denisa

kto ta donutil takyto hlupy clanok "opisat/prepisat" ?
 
Hodnoť

 

Pre boha žvého, už konečne prestaňte s tými kravinami o globálnom otepľovaní.
51% nárůst arktického mořského ledu oproti loňskému roku
http://bit.ly/14jnVOg
podvod s globálnym otepľovaním
http://bit.ly/19xBf2e
A prečo je v nadpise globálne otepľovanie a v článku klimatická zmena? Čo to znamená klimatická zmena pani Ballová? Skúste mi to vysvetliť. Klimatické zmeny prebiehajú naustále každým momentom od kedy má Zem nejakú atmosféru.
 

Tomu neuveríš,

ale väčšia PLOCHA ľadu v arktíde nevyvracia globálne otepľovanie (...) .
 
Hodnoť

 

Sladsie jablka = viac cukru.
Viac cukru = viac alkoholu po kvaseni
Viac alkoholu po kvaseni = lepsi chlast

Podporujem globalne oteplovanie.
 

 

Ja sladkost pozorujem skor u hrusiek .... (mam stromy SOLANKA)

Z rovnakeho mnozstva, (ako daleko minule roky) si v sucasnosti vypalim o desiatky litrov kvalitnej hruskovice viacej.
 
Hodnoť

Zavádzajúci článok

Nechápem, že prečo SME zverejňuje dosť často podobné zavádzajúce články o klimatickej zmene, ktorej súčasťou je aj globálne otepľovanie. Vedci sa zaoberajú podstatne dôležitejšími problémami súvisiacimi s rýchlou zmenou priemerov teploty vzduchu a aj významnými extrémami počasia. Niektoré z uvedených problémov uvádzam aj na stránke: http://www.milanlapin.estranky...
 

viete pan profesor Lapin

ziadne extremy sa momentalne nekonaju.. tie mate iba vo svojej hlave. Ale to Vam vysvetlit bude asi tazsie, nez ked som sa este na ZS snazil po po fyzike vysvetlit hlupejsiemu spoluziakovi vzadu v lavici. Ved pockajme zo desat rokov, ale to Vas asi rani mrtvica z nasledujuceho vyvoja svetovej klimy. Mozno Vas dovtedy Vas snad SHMU odstrci do tej peknej chatky s velkym pozemkom na Seneckom jazere a budeme Vase splietanie ohladom klimy pocuvat (citat) menej a menej. Pridem sa tam vtedy poclnkovat a zamavam Vam a poprajem, aby ste si v buducom zivote nasli lepsie povolanie, lebo na toto povolanie jednoducho nemate a ani ste nikdy nemali, ked sa nechate vzdy tak jednoducho pomylit.
 

1 2 >

Najčítanejšie na SME Tech