Vypočujte si podcast
- Odoberajte: Apple podcasty | RSS | Podbean | Pocket Casts | TuneIn
- Čo je to podcast? | Ako počúvať na iPhone? | Ako počúvať na Androide?
- Všetky časti podcastu Zoom
Prepis podcastu do textu
Ráno športujete. Alebo teda keď nešportujete, aspoň si predstavte, že ráno športujete. Potom sa prakticky okamžite stretnete s otázkou, či sa pred cvičením najesť, alebo sa radšej hýbať nalačno.
Každý vám totiž povie čosi iné: jedzte, nejedzte, jedzte iba trochu, prípadne sa len napite. Ako to už pri otázkach spojených s fitness alebo jedlom býva, dvaja ľudia vám povedia tri rôzne názory. Zaujímavejšie je sa preto pozrieť, čo na takúto otázku odpovedá veda.
Vedci z britských univerzít sa preto spojili a otestovali to v malej štúdii. Svoje závery uverejnili v časopise American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.
V prvom rade – a treba to poriadne zdôrazniť – toto bol výskum na naozaj malej vzorke. Vedci sledovali dvanástich dospelých mužov, ktorí ráno buď hodinu bicyklovali nalačno, alebo dve hodiny pred športom raňajkovali ovsenú kašu s mliekom.
Biológovia následne sledovali, aký to malo vplyv na metabolizmus športovcov. Dobrovoľníkom merali hladiny glukózy v krvi a hladiny svalového glykogénu, ktorý slúži ako okamžitý zdroj energie pre svaly.
Výsledky ukázali, že konzumácia raňajok zvýšila rýchlosť, ktorou telo spaľovalo cukry nielen počas cvičenia. Ale športovci rýchlejšie trávili a metabolizovali aj stravu, ktorú prijímali až po cvičení. Raňajky v porovnaní s cvičením nalačno zvyšovali rýchlosť, ktorou sledovaní muži trávili, vstrebávali a metabolizovali sacharidy zjedené až po fyzickej aktivite.
Zjednodušene, raňajky pomohli spaľovať nielen cukry, ktoré človek prijal priamo pred cvičením, ale aj tie, ktoré už boli uložené v svaloch v podobe glykogénu.
Výskumníci však upozorňujú, že ďalekosiahle závery by sme z toho vyvodzovať nemali. Štúdia sa zaoberala iba krátkodobým efektom raňajok, preto chcú vo výskume pokračovať.
Vedci by teraz chceli zistiť, aké účinky majú pri cvičení rozličné druhy jedla. A plánujú sa tiež zamerať na ľudí, ktorí trpia rozličnými poruchami metabolizmu, najmä cukrovkou.
Ďalšie správy z medicíny:
Za migrénu podľa niektorých vedcov zrejme môžu hormóny, bunky sa totiž potom stávajú príliš citlivými. Nová štúdia naznačuje, že kľúčovú úlohu v rozvoji migrény zohráva estrogén. Ide o primárny ženský pohlavný hormón, ktorý sa v malej miere vyskytuje aj u mužov.
Ak dáte na základnej škole deťom viac času, je oveľa pravdepodobnejšie, že zjedia svoje raňajky. Stačí dokonca iba desať minút.
Používanie cudzieho jazyka robí ľudí úprimnejšími. Výskum totiž ukazuje, že ľudia hovoriaci cudzím jazykom sú štatisticky úprimnejší ako tí, pre ktorých je daná reč materinským jazykom.