O účinkoch zeleného čaju vzniklo množstvo vedeckých štúdií. No výsledky nie sú stále jednoznačné.
Vedeckých štúdií je veľa, nie sú však jednoznačné. Skepticizmus je na mieste.
TEXT: Michal Ač, FOTO: SITA/AP
Dočítate sa to v rôznych článkoch na internete. Vraj pravidelné pitie zeleného čaju slúži ako prevencia rakoviny a zelený čaj, napríklad aj vo forme potravinových doplnkov, môže zastavovať rast zhubných tumorov.
Číňania a Japonci údajne vedia najlepšie, prečo je v ich krajinách najpopulárnejšou farbou čaju práve zelená – tá ich chráni pred mnohými chorobami, samozrejme, vrátane rakoviny.
Informácie o priam zázračných účinkoch zeleného čaju nájdete nielen na stránkach predajcov alebo na weboch, zaoberajúcich sa alternatívnou liečbou rakoviny. Občas sa o ne potknete aj v serióznych zdrojoch, kde by ste čakali aspoň určitú dávku skepticizmu v prípade takej obávanej choroby.
Termín rakovina totiž zahŕňa veľké množstvo najrôznejších ochorení v rôznom štádiu, ktoré vznikli z rôznych príčin – takže hľadať jediný zázračný liek na rakovinu vo všetkých jej formách a prejavoch je skôr ilúzia.
Ani zelený čaj, pri všetkej úcte k tomuto obľúbenému nápoju, nerobí zázraky na počkanie a nemožné do troch dní. Aj keď, nepochybne, má veľmi veľa zaujímavých účinkov, ktoré vedci dlhodobo študujú.
Čo Cancer Research?
Čo sa dočítate o prevencii rakoviny pomocou zeleného čaju na webe najväčšej svetovej nezávislej charitatívnej organizácie, britskej Cancer Research, ktorá sa dlhodobo zaoberá otázkami výskumu, prevencie, diagnostikovania a liečby rakoviny?
„Niektoré laboratórne štúdie ukázali, že extrakty zo zeleného čaju môžu zastaviť delenie a rast nádorových buniek. Zelený čaj obsahuje polyfenoly a ich podskupinu katechíny, ktoré podľa názoru vedcov zodpovedajú za antioxidačné vlastnosti čaju. Laboratórne výsledky sú nádejné, potrebujeme však dôkazy, ktoré by ich potvrdili v štúdiách na ľuďoch.“