Viedeň 4. decembra (TASR) - Indickým vedcom sa zrejme podarilo vyriešiť problém ekologického spracovania odpadu z plastov, pri ktorom môže veľmi výdatne pomôcť obyčajný cukor. Podľa tvrdenia Digambara Gokhaleho a jeho kolegov z Národného chemického laboratória v indickej Púne dokáže určité množstvo "bieleho zlata" zmeniť v priebehu niekoľkých dní ťažko odstrániteľný plastový odpad na pochúťku pre baktérie, píše dnešné vydanie rakúskeho denníka Der Standard.
Plastové fľaše, vrecká, príbory, riady a rôzne iné predmety každodennej alebo občasnej spotreby tvoria dnes pätinu celosvetového odpadu. Len malú časť z neho sa podarí zlikvidovať v osobitných spaľovniach, väčšina zostáva pohodená buď na skládkach alebo na ulici.
Indickí vedci prišli s nápadom, aby sa už počas výroby plastu vkladali do dlhých molekulárnych reťazcov základnej umelej hmoty aj molekuly glukózy, či sacharózy. Počas pokusov experti zistili, že kvôli zachovaniu pôvodnej životnosti a účelovosti umelohmotných výrobkov by obsah cukru v plastickej látke nemal prekročiť tri percentá. Osladenú plastiku možno používať tak ako doteraz vyrábanú umelú hmotu: zabudovaný cukor nepôsobí ani na jej trvanlivosť, ani na kvalitu výrobku, ktorý je v molekulárne zmenenej látke zabalený.
Cukor v umelej hmote je však vítanou pochúťkou pre niektoré druhy baktérií, ktoré "maškrtením" narušia dlhý reťazec plastovej molekuly a umožnia tak rýchlejšie rozloženie umelej hmoty na biologicky odbúrateľné látky. Na konci tohto procesu zostane len oxid uhličitý a voda.
Optimizmus vedcov má však hranice, pripomína v závere rakúsky denník. Nepodarilo sa napríklad zistiť, či v procese rozkladu plastu nevznikajú aj vedľajšie jedovaté produkty. Ozvali sa aj výrobcovia umelohmotných obalov, pre ktorých je nová metóda finančne priveľmi náročná, uzatvára Der Standard.