Aberystwyth 10. októbra (TASR) - Vedci z University of Wales v Aberystwyth (UWA) vyvinuli novú metódu, ktorá zistí bakteriálnu kontamináciu mäsových výrobkov rýchlejšie ako existujúce postupy. Analytická metóda dodá výsledky v reálnom čase, informoval časopis Applied and Environmental Microbiology.
Roy Goodacre a David Ellis z Inštitútu biologických vied použili Fourierovu transformačnú infračervenú spektroskopiu (FT-IR), ktorou získali "odtlačok" biochemických zmien, dejúcich sa na povrchu slepačieho mäsa v dôsledku množenia mikroorganizmov. Tieto metabolické zmeny vedú k súboru znakov, pre ktoré je mäso pre spotrebiteľa nekonzumovateľné. Patrí sem napríklad zmena farby mäsa a jeho nepríjemný zápach alebo chuť.
"Pri spektrometrickej analýze sa nemeria prítomnosť baktérií na povrchu mäsa ako taká, ale sledujú sa jeho biochemické zmeny," uviedol Goodacre. Nová technológia pracuje veľmi rýchlo - výsledky sú k dispozícii v priebehu niekoľkých sekúnd a nie dní či hodín, ako tomu bolo doteraz.
V súčasnosti existuje podľa Goodacra viac ako 40 návrhov metód merania bakteriálneho rozkladu mäsa. Ich hlavnými nevýhodami sú časová a pracovná náročnosť, resp. spätné získanie informácií o kontaminácii. Najnovšia metóda naopak spĺňa všetky podstatné kritériá: je rýchla, neinvazívna a "relatívne" cenovo výhodná.
Ďalšie testy preveria, ako sa nový postup osvedčí v praxi a rutinnej podpore používaných systémov na kontrolu kvality. Trojročný projekt financoval britský Biotechnology and Biological Sciences Research Council.