BRATISLAVA. Spočiatku to bol zvláštny výskum. Stanley Hazen si spolu s kolegami a asistujúcou sestrou rozložili gril a začali pre svojich študentov a zároveň aj pokusných králikov pripravovať steaky. Poctivé červené mäso, upravené presne tak, ako si jednotlivci želali.
No potom začalo skutočné skúmanie: sestra odobrala dobrovoľníkom vzorky krvi. A vedci napokon zistili, že takáto strava nielenže zvyšuje riziko srdcovocievnych chorôb, ale že kľúčom sú baktérie v črevách.
Grilovacia párty
Hazen pred rokmi zistil, že istá látka v krvi súvisí s vyšším rizikom ochorení srdca. Táto látka, takzvaný trimetylamín N-oxid (TMAO), sa objavovala nielen v prípade problémov u ľudí, hypotézu potvrdili aj testy na pokusných myšiach. Vedci pritom už vedeli, že látka vzniká v tele metabolizmom baktérií.
Iné výskumy však naznačovali, že problémom môže byť aj nadmerná konzumácia červeného mäsa, ktoré zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení.
Tímu z clevelandskej klinky preto logicky napadlo, či v mäse nie je čosi, čoho výsledkom napokon bude TMAO. Preto sa rozhodli vyšetriť krv študentov po svojej grilovacej párty.
Skúmanie napokon podľa štúdie v magazíne Nature Medicine ukázalo, že taká látka naozaj jestvuje. A je ňou známy L-karnitín, presne ten, ktorý sa používa vo výživových doplnkoch napríklad na chudnutie.
Práve túto latku metabolizujú črevné baktérie a výsledkom je TMAO. A napokon aj riziko srdcovocievnych problémov, vyššie hladiny cholesterolu a aterosklerózy. Potvrdili to dokonca aj následne testy na laboratórnych hlodavcoch.
„Baktérie vytvárajú celú kopu molekúl z jedla,“ hovorí Hazen podľa magazínu Nature. „A tieto molekuly môžu mať obrovský vplyv na náš metabolizmus.“
Bez doplnkov stravy
Keď sa karnitín dostane do tela, podľa vedcov sa ním začnú živiť niektoré druhy baktérií. Dôsledkom je vznik nových chemických látok, ktoré spracúva pečeň. A na konci tohto procesu je trimetylamín N-oxid, ktorý sa už dlhší čas spája so vznikom tukových usadenín na stenách tepien. A teda aj rizikom zdravotných problémov.
„Keď takéto veci meriate v krvi, nepremýšľate pri nich nad tým, že vlastne pochádzajú z baktérií,“ dodáva vedec aj pre magazín Science.
Odborníci teraz podľa BBC upozorňujú, že ak nejete spracované mäso či steaky každý deň v týždni, až také veľké problémy vám nehrozia. No ľudia, s výnimkou vegetariánov a vegánov, ktorí mávajú zvyčajne iné črevné baktérie, by mali obmedziť alebo úplne vylúčiť doplnky stravy s obsahom L-karnitínu. Môžu predstavovať zdravotné riziko.
„Ak sa tieto náznaky potvrdia,“ hovorí pre britské spravodajstvo Catherine Collinsová z Nemocnice sv. Juraja, „tieto doplnky by spôsobovali viac škody pre tepny ako zdravotných výhod.“
doi:10.1038/nm.3145