Vedcom sa podarilo vytvoriť miniatúrne čiastočky inzulínu

Londýn 4. septembra (TASR) - Austrálski vedci vyrobili mikroskopické čiastočky inzulínu, ktoré sú ako dymové častice, čím sa zvyšuje ich efektívnosť.

Ak bude technológia vyvinutá na Deakin University pri Melbourne a v austrálskej firme Eiffel Technologies taká dobrá, ako sa teraz zdá, podľa niektorých vedcov to povedie k zmierneniu nedostatku inzulínu v rozvojových krajinách, pretože diabetici by potom nepotrebovali také veľké množstvá tohto lieku.

Význam efektívnosti novej technológie vyzdvihol v dnešnom vydaní magazínu New Scientist Paul Zimmet, riaditeľ International Diabetes Institute pri Monash University v Austrálii.

Pomocou novej technológie sa inzulín rozkladá na čiastočky menšie ako 10 nanometrov. Pri pokusoch s časticami inzulínu na zvieratách potrebovali krysy len tretinu normálnej dávky. Nová forma inzulínu navyše pôsobí dlhšie, vďaka čomu by si mohli diabetici znížiť počet injekcií za deň.

Vedci zatiaľ netušia, prečo je miniatúrny inzulín efektívnejší, predpokladajú však, že to bude jeho chemickou konfiguráciou.

Christine Cussenová, riaditeľka Eiffel Technologies, si myslí, že nová technológia by mala pomôcť zvýšiť dostupnosť aj iných liekov.

"A keďže sú častice také maličké, bude pravdepodobne možné injekcie úplne vynechať a liek podávať cez náplasti na koži alebo nosnými či ústnymi inhalátormi," uzavrela Cussenová.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Neprehliadnite tiež

PODCAST TECH_FM

Mladí už nechcú autá, netreba toľko ciest

Ako sa zmenia mestá a ako sa rozhodujú deti.

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  7. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 204
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 869
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 207
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 997
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 237
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 620
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 964
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 305
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 036
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 921