Vyšľachtili umelý kus bravčového

Holandskí vedci v laboratóriu vypestovali malé prasacie svalové tkanivo. Mäso, pri ktorom nezomierajú zvieratá, by sa mohlo predávať o niekoľko rokov.

Stanú sa raz zabíjačky minulosťou?(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - SITA/AP)



EINDHOVEN, BRATISLAVA. „Zbavíme sa absurdity vypestovania celého kuraťa, keď chceme jesť len prsia či krídlo, tým, že vypestujeme tieto časti zvlášť vo vhodnom médiu.“ Táto predpoveď britského premiéra Winstona Churchilla, ktorú napísal v roku 1931 vo svojej eseji, ako bude vyzerať svet za 50 rokov, má isté meškanie. No vyzerá to tak, že sa jej ľudstvo dočká.

Holandskí vedci tento týždeň vyhlásili, že vyšľachtili umelé mäso. Presnejšie, ide o kúsok bravčového svalu, ktorý nepochádza z prasaťa, ale iba z jednej z jeho buniek. Hovoria tiež, že podobné mäso by sa mohlo začať predávať do piatich rokov. Potešili tým vegetariánov, ktorí nechcú jesť mäso mŕtvych živočíchov, varovný prst však zdvíhajú odporcovia geneticky modifikovaných potravín.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kúsok svalového tkaniva

K pravému steaku má ešte ďaleko. „Je to iba kus zbytočného svalového tkaniva, veľký asi 1,5 krát 0,5 centimetra,“ hovorí pre BBC Mark Post, profesor z univerzity v Eidhovene. „Musíme ešte vymyslieť, ako ho vycvičiť,“ povedal podľa Daily Telegraph.

Churchillovo „vhodné médium“ je v súčasnosti Petriho miska. V nej sa bunka, odobratá zo svaloviny prasaťa, pomocou krvných produktov živočíšneho embria delí, až vzniká malé tkanivo.

Vedci veria, že v budúcnosti sa bude na šľachtenie používať syntetický materiál. Pred pár rokmi podobne vypestovali americkí vedci malú rybiu filetu.

Výsledky najviac vítajú ochrancovia zvierat a vegetariáni. „Pokiaľ to nie je mäso mŕtvych živočíchov, nemáme námietky,“ povedal podľa Daily Telegraph hovorca hnutia PETA, ktoré bojuje za humánne správanie k zvieratám.

Táto organizácia ponúka milión libier tomu, kto prvý vyšľachtí a predá umelé mäso na nerozoznanie od skutočného.

Hamburger do piatich rokov?

Takto vyšľachtené mäso má okrem etického hľadiska aj iné výhody. Podľa vedcov je zdravšie, keďže neobsahuje žiadne choroby či baktérie.

Holandskí vedci hovoria, že prvé pomleté umelé mäso by sa mohlo začať predávať v podobe párkov či hamburgerov už o pár rokov.

Odporcovia geneticky modifikovaných potravín však varujú, že takéto mäso v sebe môže skrývať dosiaľ nepoznané riziká.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súd odsúdil Rybaniča, dostal tri roky podmienečne

Filip Rybanič sa musí Kaliňákovi ospravedlniť.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Rybanič hazarduje s basou

Možno porušovanie zákona ospravedlniť bohumilým úmyslom?

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Nepobúrila vás Serenina karikatúra? Asi ste normálni

Politická korektnosť je ohrozením slobody.

Dnes Píše Matúš Ritomský

Keď Ivan Mikloš stráca cit pre mieru

Naozaj nás Čaputová a Štefunko ohrozujú rovnako ako Kotleba?

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Zlomené srdce naozaj existuje, dokazuje veda

Čo všetko sa môže stať nášmu srdcu.

Poradíme vám, ako vybrať správny notebook pre študenta

Mal by byť malý pre denné prenášanie, odolný, aby vydržal nejeden pád.

Vybrali sme notebooky pre študentov

Za najlacnejší si výrobca pýta len dve stovky, ten najdrahší má hodnotu ojazdeného auta.

Ako si vyextrahovať DNA zo slín a postaviť elektromagnet

Jednoduché vedecké pokusy, ktoré zvládnete aj doma v kuchyni.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 888
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 214
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 093
  4. Najužitočnejšia appka 6 847
  5. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 6 324
  6. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 521
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 869
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 306
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 879
  10. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 3 793