SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Kedy jete, je rovnako dôležité, ako čo jete

Vedci doložili aktiváciu a vypínanie tisícov génov v pečeni cyklami jedenia a hladovania.

LA JOLLA. V časopise Proceedings of the National Academy of Sciences to oznámil tím Satchina Panda zo Salkovho ústavu biologických výskumov v La Jolla (USA). Prvým autorom článku bol Pandaov kolega Christopher Vollmers.

Aktivita génov v pečeni myší, metabolickom stredisku tela, sa neriadi biorytmami, ale zväčša ju ovláda jedenie. "Ak jedlo nezávisle na biorytmoch určuje aktivitu množstva génov, potom vám časy jedenia a hladovania v rámci dňa obrovsky ovplyvnia metabolizmus," povedal Satchin Panda.

Skryť Vypnúť reklamu

Problémom je práca na zmeny

Vysvetľuje to, prečo sú ľudia, ktorí pracujú na zmeny, nezvyčajne náchylní na metabolický syndróm, diabetes, vysokú hladinu cholesterolu a obezitu. "Sme presvedčení, že rozvrátenie metabolizmu v tele nespôsobuje práca na zmeny, ale až výmena zmien a víkendy, keď sa pracovníci vracajú k cyklu deň-noc," povedal Satchin Panda.

Ústredné biorytmové "hodiny" v mozgu cicavcov riadi svetlo. Stanovujú, či je živočích denný, alebo nočný, vrátane cyklov spánku a bdenia a stravovacieho správania. Pomocné oscilátory vo väčšine periférnych tkanív od svetla toľko nezávisia, no ich nafázovanie a amplitúdu ovplyvňuje veľa faktorov, aj jedenie.

Všetky fungujú cez stúpanie a pokles aktivity génov podľa 24-hodinového plánu na báze predvídaných zmien prostredia. Fyziologické funkcie prispôsobujú vhodnej časti dňa.

Skryť Vypnúť reklamu

"Konkrétne pečeňový oscilátor prispôsobuje dennému vzoru dostupnosti jedla časovým vyladením aktivity tisícov génov, regulujúcich metabolizmus a fyziológiu. Táto regulácia je dôležitá, keďže neprítomnosť robustného biorytmu robí organizmus náchylným na rôzne metabolické dysfunkcie a choroby," pokračoval Satchin Panda.

Sú však biorytmy v pečeni ovládané výlučne pečeňovými "hodinami", predvídajúcimi jedlo, alebo reagujú na skutočný príjem jedla?

Jedlo aktivuje gény

Christopher Vollmers myšiam zaviedol stravovací poriadok normálnym a s geneticky vyradenými "hodinami" a sledoval aktivitu génov v celom ich genóme. Myšiam bez biorytmových "hodín" osem hodín stravovania a 16 hodín hladovania obnovilo biorytmový vzor aktivity väčšiny metabolických génov v pečeni. Normálnym pri dlhšom hladovaní pokračovala biorytmová aktivita iba veľmi malej podmnožiny génov.

Skryť Vypnúť reklamu

"Jedlom vyvolaná génová aktivita funguje ako metabolické presýpacie hodiny, ktoré idú 24 hodín a neprestajne ich obracia poriadok stravovania, kým ústredné biorytmové hodiny poháňajú rytmy, predvídajúce jedlo podľa zvyčajného stravovacieho poriadku. V reálnom svete však nejeme každý deň v rovnaký čas a dokonale dáva zmysel zvyšovať aktivitu metabolických génov, keď ich najviac potrebujeme," povedal.

Gény enzýmov potrebných na štiepenie cukrov sa aktivujú hneď po jedle, avšak gény enzýmov potrebných na štiepenie tukov sú najaktívnejšie počas hladovania. Pri dobre vymedzenom dennom stravovacom poriadku metabolické enzýmy "pracujú na zmeny" a spaľovanie cukrov i tukov prebieha optimálnym spôsobom.

"Náš výskum predstavuje kľúčový posun úvah o cykle denných biorytmov, predmetné hodiny už nie sú jediným hybným mechanizmom rytmického fungovania génov, fázu a amplitúdu aktivity určujú obdobia jedla a hladovania čím pevnejšie sú vymedzené, tým robustnejšie sú oscilácie," konštatoval Satchin Panda.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa Satchina Pandu je hlavný účel oscilácií v oddelení nezlučiteľných biochemických procesov, napríklad tvorby reaktívnych kyslíkových agensov, poškodzujúcich DNA, od replikácie DNA. Sám prestal jesť medzi 20.00 a 8.00 h a cíti sa skvele: "Dokonca som schudol, hoci počas dňa zjem všetko, čo len chcem."

Zdroj: Komuniké Salk Institute for Biological Studies z 25. 11. 2009. Pre TASR Zdeněk Urban

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Technologický podcast Klik.

Komentovaný prehľad správ.


a 2 ďalší 12. jún

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 274
  2. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 599
  3. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 532
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 441
  5. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 154
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 958
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 746
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 560
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 006
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 700