SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Konzervované potraviny spôsobujú depresie

Britskí vedci zistili, že ľuďom konzumujúcim prevažne konzervovanú stravu hrozí vyššie riziko depresií.

BRATISLAVA. Častá konzumácia konzervovaných potravín zvyšuje riziko depresií. Tvrdia to britskí vedci z University College London.

Odborníci porovnali údaje o stravovacích návykoch 3500 štátnych zamestnancov so záznamami o depresiách a zistili, že existuje priama súvislosť medzi zložením stravy a touto psychickou poruchou. Respondentom, ktorí konzumovali najviac nespracovaných potravín ako napríklad zelenina, ovocie alebo ryby, hrozilo o 26 percent nižšie riziko depresie než tým, čo jedli najmenej nespracovaných potravín.

Skryť Vypnúť reklamu

Naopak ľudia, ktorých strava pozostávala prevažne z konzervovaných potravín, mali o 58 percent vyššie riziko depresie než tí, ktorí takéto potraviny jedli len príležitostne. Experti síce zatiaľ nevedia akým spôsobom jedlo ovplyvňuje vznik depresie, predpokladajú však, že existuje súvislosť medzi stravou a zápalovými procesmi, podobne ako pri srdcovocievnych ochoreniach.

Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Francis Fukuyama.

Hlavná myšlienka konca dejín platí dodnes, hovorí americký politológ.


10. jún
Matúš Krčmárik.

Kazateľ konca dejín si za ideou stojí.


10. jún
Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa zápas dohral.


Sportnet 10 h

Takýto drastický záver školského roka sme si mohli odpustiť.


11. jún

Neprehliadnite tiež

Technologický podcast Klik.

Komentovaný prehľad správ.


a 2 ďalší 21 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 955
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 812
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 519
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 261
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 719
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 665
  7. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 621
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 386
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 238
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 932