Ochrancovia osobných údajov majú svoju asociáciu

Zlepšiť kvalitu práce poverených a zodpovedných osôb, ktoré majú vo firmách dohľad nad ochranou osobných údajov, je ambíciou novozaloženej Asociácie osôb poverených dohľadom nad ochranou osobných údajov (AOOÚ).

Jeden z iniciátorov jej založenia Peter Vojtovič uviedol, že všetky osoby, ktoré majú v podnikoch a firmách na starosti ochranu osobných údajov, sú pod ťarchou pokuty až do výšky 100-tisíc korún, hoci o tom mnohokrát ani netušia. "Ľudia, ktorí majú dohľad nad ochranou osobných údajov, sú vlastne v nepríjemnej situácii, lebo Zákon o ochrane osobných údajov sa v slovenských firmách veľmi často porušuje," tvrdil Vojtovič.

Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov SR, ako príklad porušovania tohto zákona uviedla odovzdanie občianskeho preukazu do zálohy za požičanie lyží, snoubordov alebo iných športových potrieb. "Táto prax je bežná aj pri požičiavaní videokaziet," dodala Staňová. Podobne je to aj pri nakupovaní cez internet, pri ktorom občan dáva súhlas na využitie svojich osobných údajov ako sú meno, priezvisko, číslo občianskeho preukazu, adresa a mnohokrát aj ďalšie údaje. "Zo všetkých osobných údajov je na zneužitie najcitlivejšie rodné číslo," uviedla Staňová. "S rodným číslom by mali pracovať iba inštitúcie, ktoré sú zárukou toho, že v budúcnosti nebude zneužité. Napríklad bankové inštitúcie, Sociálna poisťovňa, licencované zdravotné poisťovne a podobné inštitúcie, ktoré vedia korektne chrániť osobné údaje," dodal tlačová hovorkyňa Úradu na ochranu osobných údajov.

"Naša asociácia, ktorú sme na Ministerstve vnútra SR oficiálne zaregistrovali 27. februára 2008, je profesijné združenie, ktorého členom môžu byť osoby poverené dohľadom nad ochranou osobných údajov. Noví členovia sa do asociácie môžu prihlásiť internetom po zaplatení členského príspevku," uviedol Vojtovič a pokračoval, že "asociácia chce vytvoriť priestor na spoluprácu a pomoc pre tých pracovníkov, ktorí vo firmách majú dohľad nad ochranou osobných údajov. Lebo z praxe vieme, že mnohokrát je takáto funkcia iba formálne zriadená, hoci zodpovedná osoba podľa zákona nesie osobnú zodpovednosť za všetky vzniknuté nedostatky.

Navyše správne aplikovať poznatky z mnohých školení o tejto oblasti je pre ľudí, pre ktorých sú paragrafy tohto zákona ťažko čitateľné, mnohokrát veľkým problémom. Preto im chceme ponúknuť pomoc advokátov a právnikov, s ktorými sme nadviazali spoluprácu," vysvetlil Vojtovič.

Jana Camara z AOOU v tejto súvislosti uviedla, že ich asociácia chce pomôcť zodpovedným osobám vykonávať ich prácu tak, aby spracovanie osobných údajov, nad ktorými prevzali dohľad, bolo voči zúčastneným korektné a v súlade so zákonom.

Práve založená asociácia ochrancov osobných údajov plánuje začať robiť vzdelávacie kurzy zodpovedných osôb so záverečným certifikátom, členom AOOU ponúka nielen právne poradenstvo, ale aj odborné riešenie problémov jednotlivých jej členov. V právnom servise chce svojim členom poskytnúť informácie o zmenách v príslušnej legislatíve, ako aj o povinnostiach a právach zodpovedných osôb. Funkcionári AOOU chcú postupne vytvoriť skupinu firiem z rovnakého oboru pôsobenia - napríklad poisťovací makléri, cestovné kancelárie, vzdelávacie inštitúcie, miestne úrady, ktoré v tejto oblasti riešia rovnaké problémy.

Úrad na ochranu osobných údajov SR v súčasnosti eviduje viac ako 40 000 osôb, ktoré vo firmách s viac ako piatimi zamestnancami dohliadajú na ochranu osobných údajov. Každý deň sa na tento úrad prihlási desať ľudí, ktorí popri svojom riadnom zamestnaní ešte z poverenia vedenia firmy kontrolujú, ako sa v nej správne uplatňuje zákon o ochrane osobných údajov.

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

KULTÚRA

Vo filme odpratával mŕtve telá. V práci ich umýva

Oscarového Saulovho syna na Berlinale nechceli.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

CESTOVANIE

Desať pláží s najčistejšou vodou na svete

Pozrite si tipy na miesta s najčistejším morom.

Neprehliadnite tiež

Dolly pred dvadsiatimi rokmi otvorila cestu pre klony. Prečo nikdy neprišli?

Klonované zvieratá sa dnes používajú na výskum, ale aj na mäso.

Tancujúce lemury a najvzácnejšia kačka. Ako vyzerajú zvieratá, ktoré žijú iba na Madagaskare

Tri štvrtiny zo všetkých druhov na ostrove nežije nikde inde na svete.

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

V Číne začínajú používať robotických policajtov

Kde treba šikovné oko a nie ruky pre zásah, tam hliadkujú roboty.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  2. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  3. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  4. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  5. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  6. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  7. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  8. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  9. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  10. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 435
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 180
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 462
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 513
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 403
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 835
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 541
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 430
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 379
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 845

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop