Žaby sa jedli aj v Čechách

Žabie stehienka je delikatesa, ktorú obvykle spájame s Francúzmi. Ako napísal britský Independent, pôvodne je to však česká špecialita. Konzumácia obojživelníkov je síce úzko spätá s galskou kuchyňou až do tej miery, že ich úhlavní "priatelia" Angličania

Dobrú chuť. ILUSTRAČNÉ(Zdroj: REUTERS)

hanlivo prezývajú "žabožrútmi", no Staročesi ich jedli už pred viac ako 5 000 rokmi.

Nový archeologický výskum v kopcovitej pevnosti východne od Prahy poodkryl zvyšky kuchyne so stovkami žabích stehienok.

V správe Archeologického ústavu ČAV sa o tom hovorí: "Objav naznačuje, že žaby nekonzumovali iba v západnej Európe. Tieto malé stavovce zohrávali dôležitú úlohu v živote ľudí aj v strednej Európe, v období poľnohospodárskej prehistórie."

Väčšina z 900 kostí, ktoré sa našli v jame, pochádza zo zadných častí samcov, kde je najviac mäsa. To naznačuje, že ich chytili na jar v období párenia. Kosti boli v jamách pri pevnosti, a vedci vylúčili možnosť, že by sa tam dostali zvonku.

Také množstvo kostí dokazuje, že obyvatelia systematicky lovili žaby počas určitého ročného obdobia. Lov sa odohrával v marci alebo apríli, keď sú žaby v čase najvyšej pohlavnej aktivity, schádzajú sa vo veľkých počtoch a je ľahké ich chytiť. To naznačuje aj pomer pohlaví, keď prevládajú samce a dospelí jedinci.

"Jednoducho si žaby nazbierali priamo z jazera, kde mali len obmedzenú možnosť uniknúť, alebo, čo je menej pravdepodobné, využívali špeciálne metódy, napríklad pozemné pasce počas migrácie žiab, chytanie na udicu alebo háčik," napísali českí vedci.

Doteraz najpresvedčivejší archeologický dôkaz konzumácie žiab pochádza z Francúzka. Či sa žaby bežne jedli aj v starovekých Čechách, nie je jasné. Žabie kosti sú veľmi malé na to, aby sa zachovali, a pri vykopávkach ich možno ľahko prehliadnuť. Zaujímavé by však bolo vedieť, ako Česi v dávnoveku tieto nožičky opekali.

Do úvahy prichádza údenie. Napriek tomu sa archeológovia domnievajú, že naši dávni predkovia stehienka najskôr zbavili kože a až potom si na nich pochutnali. Možno pri tom sedeli okolo ohňa, avšak cesnak, maslo ani strúhanku k nim nepridávali.

(der)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Nie, váš telefón vás nepočúva, ale môže robiť iné aktivity

Prehľad technologických správ týždňa.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 944
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 858
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 940
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 10 419
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 388
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 192
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 804
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 643
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 777
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 279