
Robot-degustátor má pomôcť identifikovať vína s falošnými etiketami alebo pančované vína. Kedy sa začne komerčne predávať, však elektronický koncern NEC a univerzita Mie v meste Cu neoznámili.
Na analýzu potrebuje robot päť mililitrov opojného moku. Vzorka sa dá do nádobky a ožiari infračerveným svetlom. Fotodiódy potom zisťujú, ktoré vlnové dĺžky svetla víno odrazilo a ktoré pohltilo. Z tohto profilu robot určí množstvo a identitu jednotlivých organických zložiek, charakteristických pre každé víno. Dokáže určiť aj pôvod vína, pretože toto zloženie závisí aj od miesta, kde hrozno dozrievalo.
Vedci si myslia, že robotický degustátor môže sťažiť prácu falšovateľom vín. Falošné vína sa určujú komplikovaným procesom, do ktorého sa zapája aj ľudský ochutnávač. Automatizované testy môžu rýchlejšie odhaliť falošne deklarované vína a ušetriť náklady.
Na margo robota sa ozvali aj skeptické hlasy. "Už bolo veľa pokusov automatizovať testy, ale náklady na kalibráciu sú veľké," povedal Geoff Taylor z firmy Corkwise, ktorá overuje kvalitu vín. Zariadenie by sa muselo naplniť informáciami o nespočetných variantoch a zmesiach vín, vrátane jemných rozdielov, ktoré spôsobujú rôzne kmene kvasiniek a podmienky pri kvasení.