Londýn 1. februára (TASR) - Britskí vedci objavili súvislosť, prečo jedenie červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny konečníka a hrubého čreva. Skúmaním dobrovoľníkov prijímajúcich stravu rozličného zloženia zistili, že červené mäso zvyšuje v hrubom čreve zlúčeniny, ktoré menia štruktúru DNA, a zvyšujú tak pravdepodobnosť rozvoja rakoviny.
Ide o prvú jednoznačnú súvislosť medzi červeným mäsom a prvým štádiom rakoviny," hovorí profesorka Sheila Binghamová z lekárskej výskumnej rady v anglickom Cambridgi.
Riziko vzniku kolorektálnej rakoviny je až o tretinu vyššie u ľudí, ktorí pravidelne jedia viac než dve porcie červeného alebo spracovaného mäsa denne, v porovnaní s tými, ktorí zjedia menej než jednu porciu týždenne.
Skúmaním buniek výstelky hrubého čreva vedci zistili, že konzumácia červeného mäsa zvyšuje hladinu látok zvaných N-nitrózozlúčeniny, ktoré sa tvoria v hrubom čreve. Zlúčeniny sa "nalepia" na jadrovú DNA, čím zvýšia pravdepodobnosť jej mutácií, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rakovinového bujnenia.
Poškodenie DNA sa môže opraviť prirodzenými procesmi v tele, pričom tomuto procesu významne napomáha životospráva pozostávajúca z množstva vlákniny. Ak sa poškodenie nenapraví, vznikne rakovina, vysvetľuje Binghamová.
Rakovina konečníka a hrubého čreva je jednou z najbežnejších foriem rakoviny v rozvinutých krajinách. Podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) vo francúzskom Lyone každoročne pribudne vyše 940.000 nových prípadov a zhruba 492.000 ľudí tomuto ochoreniu podľahne.
Strava bohatá na tuky, živočíšne bielkoviny a rafinované sacharidy spolu s nedostatkom pohybu a telesného cvičenia sú najväčšími rizikovými faktormi prispievajúcimi k vzniku rakoviny. Väčšina prípadov sa objaví u ľudí nad 60 rokov, z čoho je približne päť percent prípadov dedičných.
Odborníci odhadujú, že až 70 percentám prípadov rakoviny konečníka a hrubého čreva by sa dalo zabrániť zmenou životosprávy a výživy. Medzi príznaky ochorenia patria hnačky, zápchy a krvácanie z konečníka.