SME

Čokoláda prináša blažený pocit. V ústach sa vám vytvorí tukový povlak

Najviac čokolády zjedia Švajčiari.

(Zdroj: ADOBE STOCK)

Ak máte radi čokoládu, zrejme ste si všimli, že vo vašom živote hrá zvláštnu úlohu. Ako maškrta vás uteší v časoch smútku, no môže byť aj odmenou za dobre vykonanú prácu či darom na špeciálne príležitosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No zamysleli ste sa niekedy, prečo má čokoláda takú moc nad vašimi chuťovými pohárikmi a emóciami?

Môžu za to látky, ktoré obsahuje kakao, ale aj obsah tuku.

Čokoládový kokteil látok

Ako najjednoduchšie vysvetlenie, prečo konzumácia čokolády môže navodzovať dobrý pocit, sa ponúka najrozšírenejšia psychoaktívna látka na svete. Odborne ju chemici nazývajú 1,3,7-trimetylxantín. Vy ju poznáte skôr pod názvom kofeín.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9MEN na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Skúmali 40-tisíc ľudí.


a 1 ďalší
Reálna tvar muža a jeho deformovaná tvár, tak ako ju videl pacient so vzácnou poruchou zrakového systému.

Viktor Sharrah si myslel, že sa zbláznil.


Ilustračná fotografia.

Vaše telo sa ochladzuje, nie zohrieva - a vy to necítite.


a 1 ďalší
Ilustračné foto.

Nález baktérie vedci označili za mimoriadne vzácny objav.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu