SME
Štvrtok, 1. december, 2022 | Meniny má Edmund

Poškrabanú nepriľnavú panvicu nepoužívajte. Uvoľňuje mikroplasty

Vysoké teploty poškodia nepriľnavý povrch.

(Zdroj: ADOBE STOCK)

Nepriľnavé riady vám ušetria nervy pri varení a čas pri umývaní. Z ich povrchovej úpravy sa však do jedla môžu uvoľňovať nebezpečné látky.

Prezývajú sa aj večné chemikálie, keďže sa hromadia v životnom prostredí, ale aj v telách zvierat a ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najnovší výskum ukázal, že už z jedného škrabanca na teflónovej panvici sa okrem chemikálií môžu do jedla dostať aj tisícky kúskov mikroplastov. Ich vplyv na ľudské zdravie vedci stále skúmajú, no určite nejde o niečo, čo chcete nevedomky jesť.

Z vedeckých výskumov najhoršie vychádzajú teflónové panvice a iné s podobnou polymérovou úpravou. Samy osebe nebezpečné nie sú, kým sa nezačne rozkladať ich povrch.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pohľad na erupciu sopky Mauna Loa v pondelok 28. novembra. Sopka bola ticho takmer štyridsať rokov.

Po 38 rokoch vybuchla Mauna Loa.


30. nov

Nové objavy súvisia so vznikom vesmíru.


a 1 ďalší 30. nov

Týždenný podcast o novinkách z vedy.


a 4 ďalší 30. nov
Kráter Batagajka v ruskom Jakutsku vznikol rozmŕzaním trvale zamrznutej pôdy.

Meňavky slúžia ako bezpečnostná poistka.


29. nov
SkryťZatvoriť reklamu