SME

Poškrabanú nepriľnavú panvicu nepoužívajte. Uvoľňuje mikroplasty

Vysoké teploty poškodia nepriľnavý povrch.

(Zdroj: ADOBE STOCK)

Nepriľnavé riady vám ušetria nervy pri varení a čas pri umývaní. Z ich povrchovej úpravy sa však do jedla môžu uvoľňovať nebezpečné látky.

Prezývajú sa aj večné chemikálie, keďže sa hromadia v životnom prostredí, ale aj v telách zvierat a ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najnovší výskum ukázal, že už z jedného škrabanca na teflónovej panvici sa okrem chemikálií môžu do jedla dostať aj tisícky kúskov mikroplastov. Ich vplyv na ľudské zdravie vedci stále skúmajú, no určite nejde o niečo, čo chcete nevedomky jesť.

Z vedeckých výskumov najhoršie vychádzajú teflónové panvice a iné s podobnou polymérovou úpravou. Samy osebe nebezpečné nie sú, kým sa nezačne rozkladať ich povrch.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9AR6 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Skúmali 40-tisíc ľudí.


a 1 ďalší
Reálna tvar muža a jeho deformovaná tvár, tak ako ju videl pacient so vzácnou poruchou zrakového systému.

Viktor Sharrah si myslel, že sa zbláznil.


Ilustračná fotografia.

Vaše telo sa ochladzuje, nie zohrieva - a vy to necítite.


a 1 ďalší
Ilustračné foto.

Nález baktérie vedci označili za mimoriadne vzácny objav.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu