SME
Nedeľa, 5. február, 2023 | Meniny má Agáta

Poškrabanú nepriľnavú panvicu nepoužívajte. Uvoľňuje mikroplasty

Vysoké teploty poškodia nepriľnavý povrch.

(Zdroj: ADOBE STOCK)

Nepriľnavé riady vám ušetria nervy pri varení a čas pri umývaní. Z ich povrchovej úpravy sa však do jedla môžu uvoľňovať nebezpečné látky.

Prezývajú sa aj večné chemikálie, keďže sa hromadia v životnom prostredí, ale aj v telách zvierat a ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najnovší výskum ukázal, že už z jedného škrabanca na teflónovej panvici sa okrem chemikálií môžu do jedla dostať aj tisícky kúskov mikroplastov. Ich vplyv na ľudské zdravie vedci stále skúmajú, no určite nejde o niečo, čo chcete nevedomky jesť.

Z vedeckých výskumov najhoršie vychádzajú teflónové panvice a iné s podobnou polymérovou úpravou. Samy osebe nebezpečné nie sú, kým sa nezačne rozkladať ich povrch.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zakladatelia spoločnosti SurgLogs

Slovenský startup digitalizuje americké zdravotníctvo.


20 h

Špeciálne rozhovorové vydanie podcastu Zoom s Luciou Ciglar.


a 1 ďalší 23 h
Podcast Klik

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 2 ďalší 4. feb
Ilustračné foto.

V Čile sa už platí za extra člena.


3. feb
SkryťZatvoriť reklamu