Kultivované mäso by mohlo vyriešiť etické aj klimatické problémy chovu zvierat. Nemusí preň zomrieť zviera, vyrastie v laboratórnych podmienkach.
Pestovaniu mäsa, ktoré je známe aj ako kultivované, umelé či mäso zo skúmavky, sa venuje aj český start-up Bene Meat Technologies. Jeho zakladateľ ROMAN KŘÍŽ pre SME hovorí o tom, ako mäso pestujú a kedy ho uvedú na trh.
V rozhovore sa dozviete:
- Kedy bude mäso od Bene Meat Technologies na trhu
- Koľko mäsa sa oplatí vyrábať
- Ako môže chutiť "umelé" mäso
- Že je ťažšie vyrobiť steak ako mleté mäso
- Ako sa pestuje mäso
- Ako dlho rastie jeden hamburger
- Prečo nechcú v BMT používať sérum z nenarodených teliat
- Že biznis s kultivovaným mäsom je tvrdý
- Aké sú postoje ľudí k mäsu zo skúmavky
Budeme v budúcnosti všetci jesť mäso zo skúmavky?
Myslím si, že áno. Nebudeme jesť len kultivované mäso, ale budeme ho jesť.
Nebude kultivované mäso iba pre vybranú skupinu ľudí, ktorí naň budú mať peniaze?
Určite by bola chyba, keby bolo kultivované mäso niečo pre pár rozmaznaných bohatých ľudí na Západe. Náš produkt by mal byť dostupný siedmim miliardám ľudí.
Ale teraz vo fáze vývoja je cena kilogramu kultivovaného mäsa desaťtisíc českých korún, teda zhruba 405 eur. Prečo je také drahé?
Väčšinu z látok do kultivačného média (roztok, ktorý bunkám poskytuje výživu a podmienky na rast, pozn.red.) kupujeme komerčne, lenže tento priemysel ešte vôbec neexistuje. Síce sa tieto látky bežne dodávajú do laboratórií, ale je veľký rozdiel, či potrebujete z nejakej chemikálie sto miligramov alebo desať kilogramov.
Nemáme množstevnú zľavu. Keď sa tieto veci budú robiť hromadne, cena bude úplne iná.
Kedy by cena kultivovaného mäsa mohla byť dostupná pre bežného spotrebiteľa?
Priame výrobné náklady by mali byť na úrovni štyroch eur za kilogram. V tom bude zahrnutá výživa bunky, energie či platy pre personál. Nepočítam do toho investičné náklady, pretože tie dnes nevieme spočítať.
A kedy bude vaše mäso v predajniach?