SME
Utorok, 9. august, 2022 | Meniny má Ľubomíra

Mikrobiológ: Ako správne jesť med? Je zbytočné dávať ho do koláčov či horúceho čaju

Juraj Majtán pôsobí v SAV.

Mikrobiológ Juraj Majtán vedie Laboratórium apidológie a apiterapie. Skúma biologickú aktivitu včelích produktov aj ich medicínske využitie. Vedie tiež Medové laboratórium. (Zdroj: SME/Jozef Jakubčo)

Na Slovensku máme jedných z najlepších výskumníkov medu v Európskej únii. Vedie ich molekulárny biológ JURAJ MAJTÁN.

Spolu s kolegyňami vedkyňami v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) skúmajú vplyv medu na rany a tiež jeho antibakteriálne účinky. "Nemám rád tvrdenia, že s medom a inými včelími produktmi sa dá liečiť úplne všetko," hovorí.

V roku 2018 ste hovorili, že med je šiesta najfalšovanejšia potravina. To stále platí?

Už je tretia.

Prečo sa falšuje med?

Je ho málo, klesá produkcia, ale spotreba rastie. Slovensko nie je vo výrobe sebestačné, preto sa sem dovážajú medy z rôznych krajín aj mimo Únie ako z Argentíny, Uruguaja či z Číny.

Výrobcovia ich môžu aj riediť, a preto je to jedna z najčastejšie falšovaných potravín. Patria medzi ne aj rôzne syry alebo olivový olej, kde sa zvyčajne klame o pôvode.

Ako môžeme v obchode spoznať kvalitný nefalšovaný med?

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Priepustný ventil v skladových priestoroch rafinérie akciovej spoločnosti Slovnaft v Bratislave.

Kremeľ môže rozohrávať ďalšiu hru, podobnú tej s plynom.


4 h
Výbuchy na ruskej vojenskej základni na Kryme.

Súhrn správ z vojny na Ukrajine.


3 h
Radosť slovenských hokejistov po strelení gólu na MS do 20 rokov.

Sledujte s nami online Majstrovstvá sveta v hokeji U20 2022: Slovensko - Česko.


Sportnet 8 h
Peter Schutz.

Na kalamitné situácie sa musia pripraviť aj majitelia výnimky.


2 h
SkryťZatvoriť reklamu