Na Slovensku máme jedných z najlepších výskumníkov medu v Európskej únii. Vedie ich molekulárny biológ JURAJ MAJTÁN.
Spolu s kolegyňami vedkyňami v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) skúmajú vplyv medu na rany a tiež jeho antibakteriálne účinky. "Nemám rád tvrdenia, že s medom a inými včelími produktmi sa dá liečiť úplne všetko," hovorí.
V rozhovore sa dozviete:
- Prečo pri mede nestačí nápis "vyrobené na Slovensku".
- O novom teste medov pre včelárov a spotrebiteľov.
- Čo vedia vedci vyčítať z medu.
- Či je každý med antibakteriálne aktívny.
- Ktoré medy vychádzajú v testoch najlepšie.
- Na aké ochorenia zaberá med.
- Aký je najlepší spôsob jedenia medu.
- Kedy bude slovenský medicínsky med.
- Či vedia vedci v laboratóriu určiť, z akej rastliny je med.
- Čo si Majtán myslí o tom, že vegáni nejedia med.
V roku 2018 ste hovorili, že med je šiesta najfalšovanejšia potravina. To stále platí?
Už je tretia.
Prečo sa falšuje med?
Je ho málo, klesá produkcia, ale spotreba rastie. Slovensko nie je vo výrobe sebestačné, preto sa sem dovážajú medy z rôznych krajín aj mimo Únie ako z Argentíny, Uruguaja či z Číny.
Výrobcovia ich môžu aj riediť, a preto je to jedna z najčastejšie falšovaných potravín. Patria medzi ne aj rôzne syry alebo olivový olej, kde sa zvyčajne klame o pôvode.
Ako môžeme v obchode spoznať kvalitný nefalšovaný med?